3 lucruri pe care managerii le pot învăța de la Papa Francisc

Zilele acestea, suveranul pontif vizitează România, la 20 de ani după ce Papa Ioan Paul al II-lea a poposit în țara noastră. Papa Francisc se va afla vineri la Bucureşti, sâmbătă la Şumuleu Ciuc şi la Iaşi, iar duminică la Blaj.

Încă de la alegerea sa în 2013, Papa Francisc a arătat lumii o altă față a Vaticanului. Valorile pe care el și le-a însușit și pe care le trăiește la intensitate maximă sunt valabile pentru orice persoană, indiferent de religie, statut social sau profesie.

Exemplul Papei Francisc vine într-un context în care companiile se străduiesc să-și respecte valorile într-o societate în care nivelul de ipocrizie a atins cote alarmante.

Iată 3 lucruri pe care orice CEO, manager sau lider le poate învăța de la Papa Francisc

Fii altruist: la fel cum creștinii renunță la anumite alimente în perioadele de post, managerii pot renunța la indiferență. Un manager poate face acest lucru prin ajutarea unui membru al echipei care se chinuie să-și îndeplinească targetul. Un CEO poate să recunoască importanța echipei sale mai des, nu doar în momentele de criză.

Iartă: Papa Francisc a reiterat permanent ideea că pentru a te numi creștin trebuie să faci doar un singur lucru: să ierți. În mediul de business, acest lucru s-ar traduce prin iertarea unui membru al echipei pentru o greșeală. Evident, depinde de context și de gravitatea greșelii. Dar, la fel de importantă este cultura organizațională, cât de repede poate fi reabilitat un angajat după o eroare comisă la locul de muncă.

Slujește-i pe alții: există zvonuri că Papa Francisc se furișează noaptea din Vatican pentru a le servi mâncare oamenilor străzii. Mulți lideri de business pot urma exemplul Papei prin slujirea angajaților și a clienților. În vorbele lui Richard Branson “ai grijă de angajații tăi, iar ei vor avea grijă de clienți”.

Totul se rezumă la a-ți trăi viața conform propriilor valori, a spune lucrurilor pe nume și a avea un impact pozitiv în vieților celor din jur.

Noi acuzații pentru fostul șef Nissan, Carlos Ghosn

Articol inspirat din Forbes.com