496 de stații de încărcare pentru mașini electrice vor fi construite în România pe bani europeni. Cine a câștigat proiectul
O companie antreprenorială locală a câștigat o finanțare europeană de peste 26 de milioane euro pentru dezvoltarea infrastructurii de încărcare a vehiculelor electrice în România. Firma românească a fost selectată de Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA) pentru o finanțare de 26,88 milioane de euro. Proiectul are ca obiectiv dezvoltarea a 496 de stații de încărcare pentru vehicule electrice în 200 de locații din întreaga țară.
„Ne-am dorit mereu să jucăm un rol important în accelerarea mobilității electrice în România și am urmarit activ această oportunitate de a avea o contribuție semnificativă în piață. Acest proiect este o realizare majoră și un pas strategic pentru România în tranziția către un transport sustenabil, eficient din punct de vedere energetic și cu un nivel de emisii scăzut”, a declarat Gabriel Ioniță, director general și fondator Axionet IoT, într-un comunicat remis Digital Business.
496 stații de încărcare, 200 de locații în toată țara
Proiectul are ca obiectiv dezvoltarea a 496 de stații de încărcare pentru vehicule electrice, în 200 de locații din întreaga țară, accesibile publicului larg. Acestea sunt concepute pentru a deservi atât vehiculele ușoare, cât și cele de mare tonaj, se arată în comunicat: “96 dintre stații vor fi pentru încărcare rapidă, cu putere de 150 kW, iar alte 400 vor dispune de o putere de 350 kW. Proiectul acoperă zone-cheie din România de-a lungul rețelei rutiere TEN-T, stațiile fiind amplasate la cel mult 3 km de ieșiri sau noduri urbane, pentru o accesibilitate optimă. Acesta va îmbunătăți infrastructura de încărcare și va susține obiectivele UE de transport durabil și reducere a emisiilor”.
TE-AR PUTEA INTERESA ȘI: Hella confirmă închiderea centrului din Oradea, deschis în urmă cu doi ani, dar spune că nu există un plan de reducere cu 10% a numărului de angajați
La final de 2024, România avea un parc auto de 54.471 de maşini electrice, cu 27% mai mult față de anul precedent, dintre care 49.594 sunt autoturisme.
Comisia Europeană, prin intermediul Agenției Executive pentru Clima, Infrastructură și Mediu (CINEA), a declarat eligibila recent finanțarea a 39 de proiecte în valoare totală de 422 milioane de euro, destinate dezvoltării infrastructurii de combustibili alternativi pe rețeaua de transport trans-europeană TEN-T. Printre proiectele selectate, trei provin din România, unul dintre ele fiind cel al Axionet IoT.
CITEȘTE ȘI: De ce crede șeful BMW că Europa ar trebui să renunțe la interdicția motoarelor pe benzină
Fondurile vor fi acordate prin Mecanismul destinat infrastructurii pentru combustibili alternativi (AFIF), parte a programului Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF), care susține dezvoltarea unei mobilități sustenabile la nivel european.
Cine este Axionet IoT
Axionet a pornit în 2005 sub numele de Commander Systems, una dintre primele platforme de monitorizare GPS din România. În 2016, Gabriel Ioniță, care deținuse până în acel moment mai multe roluri de conducere în companii de tehnologie, preia funcția de Director General, fima schimbându-și numele în Axionet. Anul următor, în 2017, compania lansează Polyfazer – prima platformă de smart charge pentru mașini electrice din România și implementează primele stații de încărcare în magazinul Cocor din București, urmând mai multe lansări de produse sub același domeniu de activitate.
Potrivit reprezentanților, Axionet a implementat peste 500 de locații de încărcare din 2017 până în prezent, în diverse scenarii, de la utilizare privată și industrială pentru testare, până la flote electrice și încărcare publică. Majoritatea punctelor sale de încărcare sunt din categoria Fast Charge. Axionet oferă și o gamă completă de soluții și servicii pentru monitorizare la distanță, localizare, prevenție și raportare a vehiculelor și utilajelor, soluții și servicii de IoT precum și soluții și servicii de energie verde.
Axionet IoT a înregistrat venituri de 34,6 milioane de lei în 2023, cu o creștere de 4% față de anul precedent, și avea 14 angajați, conform datelor de la Ministerul de Finanțe. În 2022, Profit.ro a raportat că Ioniță a vândut un pachet de acțiuni lui Dan Ostahie, proprietarul rețelei de magazine Altex, care a obținut astfel o cotă de 40% în acționariatul Axionet. De asemenea, SSIF BRK Financial Group a achiziționat 18,7% din acțiunile Axionet IoT, lăsându-l pe Gabriel Ioniță cu aproximativ 41% din acțiuni.
În ianuarie anul curent, Economica.net scria că Axionet va convoca acționarii pentru a aproba un credit de investiții în valoare de 9.44 milioane de euro. Iată un extras din convocatorul publicat de Axionet IoT pentru AGEA care va avea loc la 20 ianuarie:
”Aprobarea contractării unui credit de investiții în valoare 9.440.000 EUR, reprezentând credit necesar în următoarele 1-2 luni în vederea semnării contractului de grant (valoare grant 28.880.000 EUR) precum și a implementării proiectului European depus de Societate la Comisia de Transport CEF-T-AFIF (parte a Comisiei Europene) în valoare de 36.320.000 EUR – credit solicitat de Societate către instituțiile de creditare/IFN-uri”.
Urmărește-ne și pe Google NEWS