5 ani! Atât mai au la dispoziție furnizorii de energie pentru a-și transforma modelele de business și a rămâne competitivi

Furnizorii tradiționali de energie au la dispoziție un orizont de timp de aproximativ 5 ani pentru a se reforma din temelii. Provocarea surselor regenerabile, sustenabile, este dublată de provocarea pieței libere unde experiență clientului este în prim-plan.

Opinie Ionuț Militaru, Customer Experience Senior Sales, SAP Romania & Bulgaria

La nivel global, cererea de produse și soluții fiabile dar accesibile este în creștere, susținută de creșterea populației și a accesului la informație. În același timp, agilitatea unor companii noi, pentru care inovația este un model de business, cum ar fi NEOEN în Franța, vor accelera transformarea pieței. Marii furnizori de energie se regăsesc în fața valului denumit „Revoluția industrială 4.0”. Impactul, amplitudinea și viteza acestuia le depășesc cu mult pe cele ale transformărilor anterioare.

Care sunt noile direcții?

După mai bine de 40 de ani de colaborare între SAP și producătorii și furnizorii globali de energie, identificăm câteva subiecte, priorități strategice, pentru jucătorii din industrie ce și-au planificat deja acțiunile pentru a rămâne competitivi.

Experiența consumatorului, strategia de bază

Generația Millenials și generațiile ce urmează sunt obișnuite cu diversitate în alegeri, dar mai ales simplitate în utilizare. Calitatea înaltă a serviciului trebuie dublată de ușurință în adoptare. Generațiile digitale sunt și beneficiari, dar mai ales motorul descentralizării piețelor de furnizare.

CITEȘTE ȘI Inteligență românească pentru proiecte europene de importanță critică!

Astfel, furnizorii de energie trebuie să pună laolaltă informațiile industriale despre producție și transport cu informațiile legate de preferințele și experiența clienților. Capacitatea de a hiper-personaliza serviciile și produsele devine prioritară în fața segmentărilor tradiționale de consumatori și a nevoilor acestora. 

Digitalizarea produselor și serviciilor

În prezent, tehnologia permite livrarea fizică a energiei către consumatori, din rețea, gestionată de senzori (IoT) și machine learning, dar fără a deține echipamente sau a angaja oameni. Astfel, apare inovația în șirul elementelor ce crează lanțul valoric și, implicit, noi moduri de a privi oportunitățile. Practic, eficientizarea factorului uman prin digitalizarea operațiunilor și a wearables (dispozitive digitale portabile) vor crește productivitatea, dar și siguranța.

Activarea într-un ecosistem, furnizorii că o singură echipa

Succesul operatorilor de energie va fi determinat, în mare parte, de trei variabile: siguranță, cost și agilitate. Realitatea augmentată și robotica sunt, evident, tehnologiile care transformă siguranța în muncă, cu efecte în productivitate și eficiență.

Integrarea sistemelor IT și a tehnologiei operaționale, în combinație cu implementarea senzorilor, mută mentenanța preventivă în prim plan. Astfel, crește randamentul echipamentelor, scade costul intervențiilor și riscul suspendării neanunțate a operațiunilor. Auxiliar, colectarea permanentă de date operaționale de la echipamente are deja un impact uriaș în proiectarea generațiilor următoare de instalații.

Accesul la informație în timp real pentru întregul ecosistem de furnizori și parteneri de business este chiar definiția agilității. Produse și servicii noi pentru consumatorii finali vor putea fi create mult mai ușor, acestea putând fi susținute de o înlănțuire de micro servicii furnizate simultan de mai mulți stakeholders, coordonate perfect.

Tehnologia este doar facilitatorul

Un nucleu digital puternic, găzduit parțial sau complet în cloud, este fundamental pentru capacitatea unei companii din industria energetică de a gestiona și utiliza sistemele și procesele critice, furnizorii și rețelele, capitalul uman și experiența clienților. Având această flexibilitate, producătorii și furnizorii de energie vor putea crea eficient noi centre de venit, noi modele de business și relații 1-la-1 cu clienții.

În concluzie, Compania Inteligentă este acum o Compania Integrată.

Marii jucători și-au setat ca obiective strategice pentru anul 2025 primii pași în noul val de revoluție industrială. Transformarea companiilor din labirinturi procedurale într-un singur „organism digital” agil, flexibil, cu senzori și algoritmi de predicție este inevitabilă. Clientul se mută decisiv în poziția centrală, iar producția și furnizarea vor fi dotate cu „inteligența” necesară pentru reacții rapide și adaptare.



Urmărește-ne și pe Google NEWS