5 liceeni din Baia Mare dezvoltă un sistem care prezice Alzheimer și ocupă locul 2 la un concurs internațional

Ionuț Buciuman, Alex Kelner, Raluca Pop, Denisa Rimocea, Kruk Zsolt sunt cei cinci elevi ai liceului Vasile Lucaciu din Baia Mare care au creat un sistem bazat pe algoritmi de Machine Learning pentru a prezice șansele unui pacient de a dezvolta boala Alzheimer. Echipa lor, Cyberbrains, a ocupat poziția a doua la categoria elevilor de liceu în cadrul competiției TADPOLE.

Cei cinci au câștigat și un premiu de 2.500 de lire sterline (13.000 lei), bani pe care, spunei ei, vor să îi folosească pentru a participa la conferințe științifice în domeniul Alzheimer.

Pentru mine, competiția a fost și o oportunitate de dezvoltare personală în urma căreia mi-am dat seama că îmi place informatica. Dacă vom avea ocazia și timpul necesar, am fi dispuși să continuăm lucru în acest domeniu – Ionuț Buciuman, unul dintre câștigători

Anunțată în iunie 2017, competiția TADPOLE a constat în prezicerea diagnosticului a 800 de persoane cu risc de dezvoltare a bolii Alzheimer, precum și a scorului unui test cognitiv (ADAS) și a volumului ventriculelor, niște structuri din creier care se măresc odată cu apariția bolii Alzheimer.

Pe viitor, vom publica rezultatele obținute într-un articol științific și plănuim să organizăm o sesiune științifică la conferința internațională a Alzheimer’s Association (AAIC) în Amsterdam anul viitor, unde vom invita echipele câștigătoare să-și prezinte rezultatele obținute – Răzvan Marinescu, co-organizator TADPOLE, cercetător MIT   

Citește și interviul cu Irina Tache, SAP România: companiile trebuie să învețe să “vorbească aceeași limbă” cu noile generații de angajați 

TADPOLE a fost organizată de o echipa de cercetători condusă de profesorul Daniel Alexander de la University College London, si este prima competiție de acest fel care evaluează abilitatea algoritmilor de a prezice evoluția viitoare a bolii Alzheimer.

Competiția a fost susținută de trei dintre principalele ONG-uri care se ocupă cu boala Alzheimer: Alzheimer’s Association, Alzheimer’s Society și Alzheimer’s Research UK, care au contribuit împreună la un fond de premii de 30.000 de lire sterline (160.000 lei).