eCommerce-ul românesc pe fondul războiului din Ucraina. Media comenzii online
Războiul care credeam că se va încheia în câteva săptămâni a depășit pragul de 6 luni. A fost o jumătate de an cu schimbări, scumpiri, instabilitate, incertitudine. Iar toate acestea se reflectă și în eCommerce-ul românesc. O analiză a pieței online pe acest subiect a fost făcută de MerchantPro, platformă de soluții SaaS pentru eCommerce, la nivelul celor peste 1500 de magazine care funcționează pe platformă. Cele mai dramatice fluctuații în numărul și valoarea comenzilor s-au observat în martie și aprilie, însă finalul de august aduce o revenire și chiar o creștere constantă a acestor indicatori. Sigur, creșterea din valoarea totală a comenzilor vine și din inflație, iar finalul de an pare să vină cu noi cifre-record.
Impactul conflictului din Ucraina s-a reflectat mai întâi în achizițiile clientului final, care au scăzut brusc, cu 20% în ultima săptămână din februarie. Chiar în aceste condiții, la nivel de lună s-a înregistrat o creștere de aproape 15% în numărul tranzacțiilor încheiate și o creștere de peste 30% în valoarea acestora. Trendul ascendent a fost mai temperat în următoarele luni, însă s-a menținut la o valoare medie de +11% YOY. Cea mai redusă creștere s-a înregistrat în luna martie, pe fondul incertitudinilor geo-politice, iar cea mai mare în luna mai, când numărul comenzilor plasate la celor peste 1.500 de magazine ce folosesc MerchantPro a crescut cu 24% comparativ cu mai 2021.
Valoarea medie a comenzilor – 52 euro
O creștere s-a observat și în media comenzii – care la nivelul perioadei analizate a atins constant valori similare cu perioadele de vârf din 2021. Astfel, Valoarea medie a comenzilor a fost de 52 de euro, o creștere de 8% față de anul precedent.
Era de așteptat ca actualul context politico-economic să aibă un impact asupra economiei globale și asupra eCommerce-ului din România, iar efectele s-au observat mai întâi la nivelul clientului final, care a încetinit brusc ritmul achizițiilor, însă pentru o perioadă scurtă de timp. Apoi se poate observa impactul dinamicii prețurilor globale, scumpirile la transporturi, utilități, materii prime care se reflectă în valoarea totală a comenzilor, ce a crescut într-un ritm mai accentuat decât tranzacțiile. Este însă evident că românii rămân fideli comportamentului de consum digitalizat adoptat în ultimii doi ani, apelând tot mai des pentru achiziții la magazinele online, a precizat Arthur Rădulescu, CEO MerchantPro.
Focus pe optimizare și automatizare
La nivelul comercianților, mai ales în ultimele trei luni, marcate organic de o temporizare a comenzilor pe fondul perioadei de vacanță, s-a remarcat o tendință de consolidare a prezenței online în zona de backend, cu optimizări și automatizări ce pregătesc magazinele pentru perioade de vârf – sezonul reducerilor, Black Friday și sărbătorile de iarnă.
Ținând cont de perioada pe care o traversăm, când provocările menținerii unui business profitabil sunt evidente, la nivelul magazinelor de pe platformă s-au înregistrat tot mai multe solicitări de automatizare a proceselor, optimizarea fluxului de back-office, integrări ERP, creșterea vitezei de încărcare a site-ului, cu impact direct în economia business-ului, în conversie și retenție. Declanșarea conflictului din Ucraina a venit cu incertitudini, cu riscuri, consumatorii au devenit mai exigenți cu achizițiile online, mai atenți. În aceste condiții, accentul este pus pe creșterea indicatorilor de profitabilitate a magazinelor online, iar focusul nostru a fost, bineînțeles, să susținem optimizarea platformei, să fim proactivi și cu un pas înaintea concurenței, a mai precizat Arthur Rădulescu.
Printre funcționalitățile implementate recent de MerchantPro cu impact puternic asupra creșterii volumului de vânzări înregistrate de magazinele din platformă se numără programele de loialitate, automatizările dedicate creării și lansării de promoții personalizate, landing page-urile de tip satelit ce pot fi create cu doar câteva click-uri, introducerea de metode de plată populare printre consumatori, precum Apple Pay, One-Click Payment sau Buy Now Pay Later, precum și automatizările extinse pe segmentul de procesare a comenzilor și a retururilor.
Urmărește-ne și pe Google NEWS