62% dintre români s-au gândit să-și schimbe locul de muncă în pandemie – STUDIU

Print Friendly, PDF & Email

62% dintre români s-au gândit să-și schimbe locul de muncă în pandemie, 80% nu au ajuns să profeseze meseria la care visau în copilărie/adolescență, în timp ce 35% dintre aceștia încă și-ar dori să încerce să activeze în domeniul respectiv, arată un sondaj recent al Școlii Rottaru*, care oferă o gamă largă de cursuri de calificare și perfecționare acreditate. Aproape 20% dintre respondenți au precizat că au profitat de perioada pandemiei pentru a se recalifica/reorienta profesional.

Jumătate dintre cei care își doresc să schimbe domeniul în care activează nu știu ce să aleagă sau nu au curajul necesar pentru a face această schimbare în carieră. Pe de altă parte, 20% susțin că au profitat de pandemie pentru a se reorienta profesional, făcând în acest sens cursuri de recalificare.

Prima jumătate a acestui an a fost marcată de numărul mare de cursanți înscriși, care erau în căutarea unei noi profesii. Peste o treime doreau să-și crească veniturile, afectate de pandemie, cu un part-time sau cu un câștig pe cont propriu, în timp ce peste 35% își doreau să schimbe domeniul de activitate, îndreptându-se spre domenii precum design de interior, design floral, cosmetică și masaj, croitorie și design vestimentar. De altfel, sondajul Școlii a arătat că aproape 20% dintre respondenți visau să activeze într-unul dintre domeniile acestea, dar nu au ajuns să o facă – Mihaela Rotaru, fondatoarea Școlii Rottaru

În ceea ce privește decizia de a urma un curs de calificare profesională, peste 50% dintre respondenții la sondajul menționat au precizat că decizia este puternic influențată de posibilitatea de a practica meseria respectivă imediat după absolvire, astfel căutând cursuri acreditate, în timp ce aproape o treime consideră consilierea în găsirea unui astfel de job un factor decisiv.

De asemenea, pentru 28% dintre cei care doresc să urmeze un curs de calificare, prețul este important. 20% sunt interesați de durata cursului, iar 38% iau decizia în funcție de trainerii școlii. 29% dintre respondenți și-ar dori să urmeze cursuri de design de interior, 25% ar dori să se califice în domeniul frumuseții, respectiv să obțină o diplomă de make-up artist sau cosmetician, în timp ce aproape 10% își doresc să învețe mai multe despre design floral.

Cursurile de design vestimentar, de stilism, de design floral și chiar de make-up sunt căutate în special de persoane pasionate de aceste domenii, care și-au dorit poate în adolescență sau în tinerețe să urmeze o carieră în acest domeniu, dar nu au avut posibilitatea din diferite motive – timpul și banii fiind invocate de peste 30%. Mulți activează în corporații sau au joburi stresante și văd într-un astfel de curs posibilitatea de a se relaxa și chiar o oportunitate de a dezvolta un business pe cont propriu – Mihaela RotaruUrmărește-ne și pe Google NEWS