Afaceri de 53 milioane de euro pentru TERRA România, revenire la trendul din 2019

Pentru TERRA România Utilaje de Construcții, companie care face parte din grupul austriac TERRA Holding, unul dintre cei mai mari distribuitori de utilaje de construcții din Europa, 2022 a fost mai ales despre consolidare, stock management (controlul stocurilor) într-o piață cu evoluție greu predictibilă, și completarea portofoliului de produse.  Anul trecut, Terra România Utilaje de Construcții a avut afaceri de 53 milioane euro. Această valoare confirmă evoluția bună a companiei din ultimii ani, un plus de circa 4 milioane de euro față de cifra de afaceri din 2019 – an de referință pentru TERRA România Utilaje de Construcții.

”După un 2020 extrem de dificil pentru toate companiile din orice domeniu – marcat de restricții și incertitudini – a urmat 2021 care, pentru noi, a însemnat revenirea pe creștere. În 2022, ne-am concentrat eforturile pe consolidarea relațiilor cu clienții, completarea echipei, consolidarea brandurilor din portofoliu si completarea portofoliului de produse”

Victor Vasluian (foto), director general TERRA România Utilaje de Construcții. 

În prezent, compania are investiții cumulate de peste 15 milioane de euro în patru sedii regionale:  București, Brașov, Turda, Timișoara și sunt estimate creșteri de la an la an.  De altfel, TERRA România Utilaje de Construcții și-a păstrat anul trecut cifra de afaceri din 2021 chiar dacă nivelul general al pieței de construcții nu a avut aceeași dinamică. Conform spuselor lui Victor Vasluian, după o primă jumătate  pe creștere,  piața echipamentelor de construcții a scăzut în următoarele șase luni, per total aflându-se sub cea din 2021.

Tendințe 2023 – echipamente premium pentru construcția drumurilor

Vânzările de utilaje JCB, în principal buldoexcavatoarelor, au reprezentat unul dintre punctele stabile pentru TERRA România Utilaje de Construcții. De asemenea, în ultimii ani, au crescut și vânzările de echipamente Sennebogen datorită creșterii notorietății brandului pe piața românească și a strategiei de dezvoltare în această direcție.

Directorul general al TERRA România Utilaje de Construcții pariază în următorii ani și pe Dynapac, un producător de echipamente premium pentru construcția de drumuri și autostrăzi (cilindrii compactori și repartizoare de asfalt), intrat în portofoliul companiei în 2021. La capitolul noutate, pe segmentul echipamentelor pentru industria de reciclare, din 2023 TERRA România Utilaje de Construcții a început să distribuie un nou brand – Pronar, jucător foarte activ în acest domeniu, în Europa.

Într-un raport realizat de Comisia Națională de Strategie și Prognoză, sunt citați specialiști care estimează o creștere de 8,4% pentru această piață în 2023, odată cu creșterea generală a sectorului construcțiilor, unde cererea pentru proiecte noi este tot mai mare.