Afacerile RE/MAX România au crescut valoric cu 60% în T1 2021, față de aceeași perioadă a anului trecut

RE/MAX România a cunoscut o creștere a comisioanelor generate cu cca. 60% în T1 2021, respectiv o evoluție de cca. 40% a numărului de tranzacții, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Dinamica pieței, factorii de influență, respectiv principalele tendințe și perspective sunt reunite sunt forma Barometrului imobiliar RE/MAX România – o analiză de status a pieței de profil, pe baza datelor înregistrate de companie, la intervale regulate de timp.

CITEȘTE ȘI: 14 proprietăți în valoare de 8 milioane euro tranzacționate de un singur agent imobiliar în 2020

Piața imobiliară a rămas stabilă și chiar a devenit mai dinamică în unele segmente, în pofida turbulențelor întâmpinate la nivel de societate. De altfel, anumite schimbări, cum ar fi cererea crescută pentru case, au dat un impuls pieței, drept dovadă rezultatele înregistrate în acest trimestru, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Ne așteptăm în continuare la creșteri constante, cu ușoare corecții în anumite regiuni și segmente de piață – Răzvan Cuc, Președinte RE/MAX România

Razvan Cuc_Presedinte REMAX Romania_1
Răzvan Cuc – Președinte REMAX România

Potrivit reprezentanților, RE/MAX România a cunoscut o creștere de cca. 60% a comisioanelor generate și de cca. 40% ca număr de tranzacții, la nivelul primului trimestru din 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Principalul factor de influență a cifrelor înregistrate este reprezentat de migrarea masivă a cererii către segmentul case, care a înregistrat o creștere remarcabilă în ultima perioadă, pe fondul izolării sociale din anul precedent. Spre exemplu, în București, cererea de case a crescut în T1 2021 dublu față de T1 2020, în Cluj-Napoca cu 88%, iar în Brașov cu 40% – orașele menționate fiind și cele mai dinamice pe toate segmentele pieței imobiliare, din perspectiva RE/MAX.

Cele mai multe proprietăți tranzacționate în primele trei luni, în cadrul rețelei, s-au înregistrat pe segmentul rezidențial, într-un procent de 80%, urmat de cel industrial – 10% și office – 10%. Comportamentul de achiziție a rămas același, cu o orientare către spații mai generoase, astfel încât, în ceea ce privește tipul de locuințe, apartamentele de 3 și 4 camere au fost cele mai căutate, cca. 53% dintre intermedierile încheiate. Casele/Vilele reprezintă cca. 30% din totalul tranzacționărilor rezidențiale, urmate de alte tranzacții pe segmentele comercial și industrial, într-un procent de 12%.

Din analiza realizată la nivel de rețea, cei mai mulți români (72%) au avut ca surse de finanțare fonduri proprii în T1 2021, iar 96% dintre proprietățile tranzacționate de către agenții RE/MAX România s-au vândut la prețul de listare. Totodată, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, a crescut cu 78% și interesul din partea cumpărătorilor, numărul mediu de oferte de achiziție înregistrate de o  proprietate în exclusivitate fiind de nouă cumpărători/ proprietate.

În primul trimestru din 2021, cele mai mari tranzacții realizate de RE/MAX la nivel național au fost: un teren de 4,5 mil. Eur din București, o vilă de 1,95 mil Eur din Cluj-Napoca și un spațiu comercial de 1 mil Eur din București.  Pentru trimestrul al doilea al anului curent, specialiștii RE/MAX se așteaptă la o evoluție constantă atât a pieței, cât și a business-ului, cu o ușoară creștere în anumite regiuni și segmente.