Americanii de la SAS lansează o aplicație gratuită prin care cercetătorii pot analiza rapid zeci de mii de lucrări științifice despre COVID-19

Mii de oameni de știință din toată lumea lucrează neîncetat pentru atenuarea efectelor virusului COVID-19 și găsirea de noi tratamente și vaccinuri. Pentru a veni în sprijinul comunității științifice, americanii de la SAS, companie specializată în software de analiză avansată de date, oferă cercetătorilor o resursă puternică în lupta cu noul coronavirus: COVID-19 Scientific Literature Search and Text Analysis reprezintă o aplicație de analiză a textului, ce folosește algoritmi de Inteligență Artificială (AI) și Machine Learning pentru căuta rapid termeni printre zeci de mii de lucrări științifice despre COVID-19.

Aplicația este gratuită și ajută specialiștii în identificarea unor răspunsuri care ar putea salva viețile a milioane de oameni.

Oamenii de știință au centralizat peste 50.000 de articole-text despre COVID-19 și alte coronavirusuri, pe care le-au oferit gratuit publicului în cadrul inițiativei COVID -19 Open Reseach Dataset (CORD-19). Articolele includ studii privind eficacitatea tratamentului, dezvoltarea vaccinului, eforturile de atenuare a efectelor, analiza genetică, impactul economic și multe altele. La un asemenea volum de literatură științifică, analiza manuală este aproape imposibilă.

Utilizând algoritmi de Inteligență Artificială și NLP (Procesarea Limbajului Natural), reguli lingvistice și tehnici complexe de modelare, aplicația SAS COVID-19 Scientific Literature Search and Text Analysis permite extragerea rapidă a textelor și datelor numerice relevante disponibile pe platforma CORD-19. Această aplicație gratuită, disponibilă tuturor, își propune să conecteze rapid și eficient comunitatea științifică globală cu cea mai relevantă literatură de cercetare în domeniul COVID-19, prin intermediul propriului sistem autoghidat, disponibil în cloud.

Soluția SAS Viya alimentează noua aplicației folosind algoritmi de Inteligență Artificială și analiza avansată de date, care îi ajută pe cercetători să exploreze setul de date disponibil pe platforma CORD-19. Utilizând capabilitățile de Visual Text Analytics și Visual Data Mining și Machine Learning, SAS îmbunătățește acest set de date cu modele analitice dezvoltate de lingviști și oameni de știință.

Astfel, cu ajutorul noii aplicații SAS, utilizatorii pot explora în mod interactiv lucrări științifice relevante pe subiecte ce țin de noul coronavirus: perioada de incubație, variații genetice, evaluarea riscurilor, eficiența echipamentelor de protecție individuală, eficacitatea distanțării sociale, mediul de transmitere. De asemenea, aceștia pot vizualiza cuvinte cheie extrase, date cantitative, pot identifica rapid co-citările și autorii lucrărilor utilizând tehnici de vizualizare a analizei rețelei și pot căuta termeni cheie în text.

Pasionații de tehnologie din România, oamenii de business și cercetătorii pot participa gratuit la evenimentul virtual SAS Global Forum 2020, care va avea loc pe 16 iunie, începând cu ora 18:00, ora României, unde experții SAS în analiza avansată de date și invitații vor dezbate pe larg rolul inovației tech în combaterea pandemiei Covid-19. Citește mai multe despre eveniment aici.

Ca parte a răspunsului său la pandemia COVID-19, SAS a lansat, de asemenea, COVID-19 Epidemiological Scenario Analysis, o aplicație interactivă, bazată pe modele de optimizare a resurselor medicale, creată împreună cu centrul medical academic Cleveland Clinic, din Statele Unite ale Americii. Modelele rulează diferite scenarii de proiecție a virusului pentru a prezice impactul unui focar de infecției COVID-19 și pentru a cuantifica eficacitatea măsurilor de atenuare a efectelor ce pot fi adoptate de instituțiile publice.

În plus, COVID-19 Data Analytics Resources Hub dezvoltat de SAS include modele analitice gratuite, un dashboard public pentru monitorizarea răspândirea virusului și o platformă de analiză a datelor.

photo: pixabay.com by Gerd Altmann

Microsoft și Sony lansează camere video cu Inteligență Artificială