ANALIZĂ: Doar 57 de companii sunt responsabile pentru 80% din emisiile globale de CO2
În ciuda promisiunilor făcute în cadrul Acordului Climatic de la Paris din 2016, o analiză recentă arată că un număr de 57 de producători de petrol, gaze, cărbune și ciment sunt responsabili pentru 80% din emisiile globale de CO2 fosil, notează The Guardian. Conform Bazei de Date a Marilor Producători de Carbon, aceste corporații controlate de stat și multinaționale private conduc lista celor mai mari poluatori la nivel global.
Deși s-au făcut angajamente pentru reducerea gazelor cu efect de seră, producția de combustibili fosili și emisiile aferente au crescut în cei șapte ani de după acord, comparativ cu perioada precedentă. ExxonMobil din Statele Unite conduce topul poluatorilor, fiind legată de 3.6 gigatone de CO2, urmată îndeaproape de Shell, BP, Chevron și TotalEnergies.
Îngrijorător este faptul că emisiile legate de producătorii asiatici deținuți de state precum China sau India, în special din sectorul cărbunelui , au cunoscut o creștere semnificativă. Această tendință contravine avertismentelor experților care susțin că nu se pot deschide noi câmpuri de petrol și gaze dacă lumea dorește să rămână în limitele sigure ale încălzirii globale.
Analiza, actualizată și relansată pe site-ul InfluenceMap, ofe
ră o perspectivă detaliată asupra tendințelor pe termen lung ale emisiilor, datând din 1854, și scoate în evidență rolul major al producției chineze de cărbune, controlată de Guvernul de la Beijing, în emisiile istorice și recente.
În contextul în care temperaturile globale se apropie rapid de limita de 1.5C stabilită la Paris, specialiștii subliniază necesitatea unei acțiuni urgente pentru reducerea emisiilor. Criticii îndreaptă atenția către producătorii de combustibili fosili, susținând că au o obligație morală de a compensa daunele provocate de activitățile lor.
Companii precum ExxonMobil, Chevron, BP și Shell își exprimă angajamentul către obiectivele de emisii net zero, deși metodele de atingere a acestor ținte variază. Între timp, inițiativele globale continuă să caute modalități de a ține aceste entități responsabile pentru impactul lor asupra climei.
Urmărește-ne și pe Google NEWS