Update – Răspunsul SAP. Peste 5.000 de angajați SAP au semnat o scrisoare prin care își arată nemulțumirea față de politicile de revenire la birou

Știrea inițială – vezi răspunsul SAP mai jos

Peste 5.000 de angajați SAP, unul dintre cei mai mari producători de software de business din lume, au semnat o scrisoare prin care își arată frustrarea privind noua politică de revenire la birou, anunțată recent de companie. 

Ne simțim trădați de o companie care până de curând ne încuraja să lucrăm de acasă, doar pentru a cere acum o schimbare radicală de direcție”, se arată în scrisoare, care a fost postată pe canalele interne ale SAP, relatează Bloomberg News. 

SAP,  care are mai mult de 100.000 de angajați la nivel global, a anunțat o schimbare semnificativă în politica sa de lucru începând din aprilie, cerându-le angajaților să lucreze de la birou cel puțin trei zile pe săptămână. Decizia a fost luată în pofida opoziției Consiliului European al Angajaților SAP, grup ce reprezintă interesele salariaților în fața Consiliului Director. Directorul executiv al SAP, Christian Klein, susține că munca de acasă ar afecta cultura și spiritul de echipă în cadrul companiei.

Angajații SAP au exprimat îngrijorări cu privire la posibila utilizare a noii politici ca strategie de reducere a personalului, argumentând că ar putea alunga specialiștii talentați. În contextul unui mediu economic dificil, mai multe companii au impus reguli stricte, obligând angajații să revină la birou, în unele cazuri amenințându-i cu concedierea sau limitarea promovării, menționează Fortune.com.

Chiar înainte de a prezenta noile politici de revenire la birou, SAP a anunțat o restructurare care ar afecta 8.000 de angajați, subliniind intenția de a utiliza mai mult unelte de Inteligență Artificială și va restructura părți din business pentru a face față schimbării. Compania are în plan să mențină numărul de angajați la nivelul actual până la sfârșitul anului 2024.

Aceste evoluții reflectă tensiunile și schimbările din mediul de lucru post-pandemie, cu companii care încearcă să găsească echilibrul între munca la distanță și revenirea la birou, în timp ce își ajustează structurile pentru a face față noilor provocări economice.

SAP are peste 800 de angajați în România în birourile sale din București, Cluj-Napoca și Timișoara. Am trimis o solicitare către SAP Romania de a comenta această știre și a afla poziția subsidiarei locale asupra noii politici a companiei. Până la redactarea acestui articol nu am primit răspuns.

6 Feb – Răspunsul departamentului de comunicare SAP la solicitarea Digital Business:

Peisajul macroeconomic global rămâne volatil, iar inteligența artificială determină schimbări majore în sectorul tehnologic. În consecință, SAP va spori concentrarea pe domeniile strategice de expansiune, în special pe dezvoltarea și implementarea accelerată a tehnologiei și scenariilor Business AI. Pentru a se asigura că configurația organizațională, setul de competențe și resursele SAP continuă să satisfacă viitoarele nevoi de afaceri, SAP intenționează să treacă printr-un program de restructurare la nivelul întregii companii, cu impact asupra a 8.000 de poziții. În cadrul unei abordări responsabile din punct de vedere social a acestei restructurări, oamenii ar urma să fie acomodați prin redistribuirea în noi arii și prin programe voluntare, inclusiv prin opțiuni de pensionare anticipată. Au început deja discuțiile cu partenerii sociali pentru a găsi cea mai respectuoasă și acceptabilă abordare din punct de vedere social. Cu toate acestea, SAP va continua să reinvestească în domeniile strategice de creștere și se așteaptă să iasă din 2024 cu un număr de angajați similar cu cel actual.

La SAP, continuăm să credem că găsirea unui echilibru între munca la distanță și cea la birou ajută la sporirea productivității, a inovației și a bunăstării angajaților. Evoluăm politica noastră privind munca flexibilă pentru a ne alinia la cele mai bune practici de pe piață și la propria noastră experiență de pionier în domeniul muncii hibride. Începând cu luna ianuarie, cu o perioadă de tranziție până la sfârșitul lunii aprilie 2024, le vom cere angajaților să lucreze trei zile pe săptămână la birou sau la fața locului cu clienții sau partenerii, sub rezerva legislației locale a muncii și a implicării partenerilor sociali.



Urmărește-ne și pe Google NEWS