ANIS salută varianta adoptată, mult îmbunătățită, a OUG pentru Cloud-ul Guvernamental și apreciază efortul și deschiderea autorităților
ANIS, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii, salută adoptarea ordonanței de urgență pentru cloud-ul guvernamental și își exprimă aprecierea pentru noua variantă a textului legislativ, ce prezintă multiple îmbunătățiri comparativ cu versiunea supusă consultării. Asociația recunoaște, totodată, eforturile depuse de autoritățile implicate și mizează, în continuare, pe deschiderea spre dialog și menținerea aceluiași ritm de implementare a deciziilor.
Cloud-ul guvernamental, cu impact major în procesul de digitalizare a mediului public, reprezintă o temă importantă pentru ANIS și obiectivele sale. În acest sens, Asociația a depus toate eforturile necesare pentru menținerea unui dialog deschis cu autoritățile, reinterând, prin diverse luări de poziție și propuneri trimise către decidenți, deschiderea de a oferi suport pe ariile sale de expertiză.
Ordonanța referitoare la cloud-ul guvernamental setează în premieră pentru România principii importante solicitate de către ANIS și industria de software, precum: cloud first, cloud hibrid pentru cloud-ul guvernamental, guvernanța datelor și marketplace de soluții software. Totodată, legea schimbă paradigma și menționează în mod clar nevoia ca mediul privat să fie consultat la elaborarea normelor de aplicare a legii, cu precădere în elaborarea celor aferente politicii de cloud first.
„Salutăm autoritățile pentru deschiderea către solicitările noastre și eforturile depuse în crearea unui cadru legislativ funcțional, care oferă șanse egale companiilor private la crearea sistemului de cloud guvernamental. OUG adoptată setează un cadru în care mediul privat nu mai este văzut ca un competitor în fața cloud-ului guvernamental, ci un partener real într-o platformă ce reflectă cu succes premizele digitalizării instituțiilor publice”, a declarat Mihai Matei, Președinte ANIS.
ANIS recunoaște și eforturile substanțiale depuse de către echipa Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizarii, împreună cu echipa Autorității pentru Digitalizarea României precum și alte autorități, care, într-un interval de timp extrem de restrâns, au identificat soluții pentru solicitările venite de la ANIS și experții din domeniul digitalizării și au reușit să creeze un cadru legislativ superior celor lansate anterior în consultare publică. Totodată, ANIS recunoaște și efortul Ministrului Digitalizării, care și-a asumat poziția de lider al acestui efort.
Pe de altă parte, deși textul este mult superior formelor anterioare puse în dezbatere publică, ANIS a identificat câteva arii ce suportă îmbunătățiri în Parlament, printre care menționează zona normelor tranzitorii pe care le considerăm necesare pentru a continua proiectele de digitalizare începute de către autorități și facilitarea accesului autorităților centrale la soluțiile de cloud public. Legea trebuie să transmită un mesaj foarte clar că autoritățile sunt încurajate de îndată să înceapă procesul de transformare digitală, chiar și înainte de finalizarea investițiilor prevăzute de lege, având flexibilitatea de a se adresa sectorului privat și furnizorilor de infrastructuri de cloud globale.
Asociația mizează, în continuare, pe menținerea ritmului actual demonstrat de autorități și în ceea ce ține de normele de implementare, respectiv pe deschiderea acestora în diverse alte situații de îmbunătățire legislativă, astfel încât planurile de digitalizare a mediului public să poată fi realizate cât mai rapid.
Urmărește-ne și pe Google NEWS