Apogeum Fetească Neagră de la Tohani câștigă Medalia de Aur la cea mai mare competiție de vinuri din lume
Apogeum Fetească Neagră 2017 a obținut 95 de puncte la concursul Decanter World Wine Awards (DWWA), o competiție care reunește anual peste 15.000 de participanți din întreaga lume. Aceasta reprezintă a 15a distincție primită pe parcursul celor 8 ani de existență a Feteștii Negre, vin creat de podgoriile Tohani. Apogeum Fetească Neagră 2017 va fi disponibil publicului începând cu această toamnă.
Feteasca Neagră continuă să ne ofere satisfacții. Ediția 2017 a vinului născut la Tohani, care acum are propria sa cramă, primește această distincție specială de la Decanter World Wine Awards, care ne onorează și ne încurajează demersul de a investi în continuare într-un soi românesc, autentic, ce pune România pe harta internațională a vinului – Virgil Mîndru, CEO Tohani România
Apogeum Fetească Neagră este un vin produs în cantitate limitată, între 5.000-10.000 de sticle anual, care are o metodă de producție în amfore, rară în România. La Crama Apogeum – aflată la Tohani – iubitorii vinului au posibilitatea să-l deguste în degustări pe verticală (același vin din ani diferiți), unde pot aprecia diferențele anilor de producție, anunță reprezentanții Tohani.
Tohani România a produs peste 1 milion de sticle de Fetească Neagră anul trecut, cel mai vândut soi de vin roșu din România. Investiția în producția acestui vin se ridică la 6 milioane de euro. Vinul este foarte apreciat în țării precum Franța, Italia, Germania, dar și din destinații mai exotice precum Thailanda, Brazilia sau China.
Strugurii de Fetească Neagră, soiul ce a cucerit medalia de aur la cea mai prestigioasă competiție de profil din lume, provin din butuci de viță de vie cu o vechime de peste 50 de ani. Producția de Fetească Neagră dedicată etichetei Apogeum este redusă, de 5-6 tone/hectar, recoltată manual, cu strugurii selecționați încă din vie, explică reprezentanții Tohani.
Vinul este obținut în crama cu același nume, cramă istorică dotată cu amfore din argilă și sisteme de selecție a strugurilor. Producția urmează un parcurs aparte, vechi de două milenii. După obținerea vinului tânăr, Feteasca Neagră se odihnește în baricuri din stejar franțuzesc timp de 2 ani, iar apoi, timp de 12 luni, în sticlă.
Astfel, pe lângă aromele caracteristice de prună uscată, magiun, fructe de pădure și coacăze negre ale soiului, primește “note de elegantă maturitate, exprimate printr-o explozie de arome îmbietoare de stejar, vanilie, ciocolată, cafea, taninuri moi, catifelate – elemente ce denotă valoarea unui vin deosebit, rar”.
Urmărește-ne și pe Google NEWS