Reutilizarea Textilelor, crucială pentru România, dar blocată de lipsa suportului legislativ și a infrastructurii
Piața de retail second-hand este esențială pentru industria de reutilizare a textilelor în România, însă fără sprijin legislativ și infrastructură adecvată, potențialul acesteia rămâne neexploatat, arată Asociația Română pentru Reutilizare și Reciclare Textile (ARETEX). În prezent, România reutilizează doar 8-10% din textilele care ar putea fi refolosite, o cifră mult sub potențialul real.
“Reutilizarea este prioritară în gestionarea deșeurilor textile, având un impact de 70 de ori mai mic asupra mediului decât producția de haine noi,” explică Zoltán Gündisch, președintele ARETEX. În România, colectarea și pregătirea pentru reutilizare sunt finanțate aproape exclusiv de retailul second-hand, care procesează anual aproximativ 20.000 de tone de îmbrăcăminte. Însă, în lipsa unei infrastructuri adecvate și a unei legislații care să sprijine acest sector, reciclarea și reutilizarea textilelor rămân la un nivel scăzut.
Cu doar 0,5-0,7 kg de textile colectate per persoană anual, România este departe de media europeană, unde se colectează între 3 și 10 kg. Fără implicarea activă a autorităților și implementarea unor norme clare, potențialul acestei industrii rămâne neexplorat, afectând negativ eforturile de sustenabilitate și economia circulară în sectorul textil.
Urmărește-ne și pe Google NEWS