Arobs își concediază directoarea de HR pentru că “Linkedin este mai ieftin”
Directoarea de Resurse Umane a companiei AROBS Development&Engineering (fosta Enea Services Romania) a fost concediată în contextul unui proces de reorganizare, motivat de nevoia de eficientizare și reducere a costurilor prin externalizarea recrutării, inclusiv prin utilizarea platformei LinkedIn, scrie Profit.ro. Decizia a fost contestată în instanță, iar Tribunalul București a anulat concedierea, argumentând că nu au fost dovedite cauze reale și serioase pentru desființarea postului, așa cum prevede Codul Muncii. În replică, compania a afirmat că măsura concedierii se înscrie într-o reorganizare amplă, justificată economic.
TE-AR PUTEA INTERESA ȘI Ce întrebări au românii pentru un chatbot juridic: Este infracțiune dacă verific telefonul soției fără permisiune?
Directoarea HR, angajată din 2007, a cerut anularea deciziei de concediere și reintegrarea sa în companie, invocând lipsa unei cauze reale și serioase, precum și faptul că, în mod informal, exercita atribuțiile acelei funcții din 2019. Ea a susținut că nu i-a fost oferită o soluție alternativă, cum ar fi revenirea pe un post similar în companie. Instanța a notat că decizia de restructurare a fost aprobată oficial de companie încă din 3 ianuarie 2023, dar a constatat că nu s-au adus suficiente dovezi pentru a justifica desființarea postului.
Tribunalul a mai remarcat că, deși organigrama din ianuarie 2024 arăta că poziția de Director HR a fost desființată, alte posturi din departamentul de HR au rămas active fără o justificare clară a necesității lor comparativ cu rolul directoarei HR. Instanța a concluzionat că decizia de concediere părea legată de persoana directoarei, nu de o restructurare obiectivă a poziției. Astfel, tribunalul a decis anularea deciziei de concediere din 8 aprilie 2024, dispunând reintegrarea directoarei și obligând compania la plata unor cheltuieli de judecată. AROBS Development&Engineering a făcut apel împotriva hotărârii.
AROBS Development&Engineering a înregistrat în 2023 o cifră de afaceri de 54.4 milioane de lei, în creștere cu 11% față de anul precedent și avea 134 de angajați, potrivit platformei Termene.ro.
În primăvara anului 2022, AROBS Transilvania Software, cea mai mare companie din sectorul IT listată la Bursa de Valori Bucureşti, controlată în proporție de 90% de omul de afaceri Voicu Oprean, a preluat Enea Software Development Software Services (Enea Services Romania SRL), filială deținută atunci în întregime de Enea Software AB, a cărei companie-mamă Enea AB este listată pe Nasdaq Stockholm, pentru 17,6 milioane de euro, menționează articolul Profit.ro.
CITEȘTE ȘI De ce crede șeful BMW că Europa ar trebui să renunțe la interdicția motoarelor pe benzină
Arobs Transilvania Software, a încheiat primul semestru din 2024 cu un profit net în scădere cu 52% faţă de aceeaşi perioadă din 2023 și cu afaceri mai mici cu 6%, după cum arată datele publicate de companie în raportul semestrial.
Potrivit unul articol Economedia.ro, începutul de an (2024) a venit cu creșteri salariale, parțial influențate și de eliminarea facilităților fiscale privind impozitul pe venit. Costurile (inclusiv ESOP-ul) cu resursele direct productive angajați și terți, „au fost gestionate eficient în semestrul I 2024″, a transmis compania pentru Economedia.ro. Potrivit aceleiași surse, cheltuielile cu salariile personalului erau de 7,5 milioane de lei în perioada încheiată la 30 iunie 2024 față de 5,49 milioane în aceeași perioadă din 2023.
„AROBS a înregistrat câștiguri dezamăgitoare în primul semestru al anului 24, deoarece scăderea comenzilor de software încorporat de la clienții din sectorul auto s-a ciocnit de costurile salariale în numerar ridicate; în timp ce veniturile din primul semestru al anului 24 s-au contractat cu 6% față de anul precedent, salariile (excluzând sistemul de opțiuni pe acțiuni pentru angajați; ESOP) au fost cu 13% mai mari față de anul precedent. Salariile reprezintă în prezent aproximativ 65% din cheltuielile operaționale în numerar, față de aproximativ 59% în semestrul 123 (cifra pentru anul fiscal 22 a fost de aproximativ 46%)” – se arată într-un raport al Wood & Company, cea mai mare companie de brokeraj bursier din Europa Centrală şi de Est, citat de Economedia.ro.
La jumătatea anului, Arobs anunța că Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a investit într-un pachet minoritar de acţiuni, pentru a o susţine în implementarea strategiei sale de creştere regională în Europa Centrală şi de Est, relatează Economica.net. Investiţia BERD a făcut parte dintr-o ofertă primară şi secundară de acţiuni în valoare totală de 38 milioane euro (189,3 milioane lei), subscrisă de investitori retail şi instituţionali.
Prețul acțiunilor Arobs se află în prezent la cel mai scăzut nivel din ultimul an, respectiv 0.8160 lei, o depreciere de cca 12,73 procente de la începutul anului. Potrivit ZF.ro, în data de 10 octombrie, CEO-ul Voicu Oprean a vândut 35,4 milioane de acţiunile pe care le deține la Arobs. Operaţiunea a fost realizată la un preţ de 0,9 lei pe unitate, în urcare cu 3,45% faţă de precedenta sesiune de tranzacţionare, operaţiunea ajungând în total la 31,9 milioane de lei. Acţiunile au fost cumpărate de Cabrio Investment, societate înregistrată tot la Cluj-Napoca, deţinută în proporţie de 50% de Voicu Oprean.
Urmărește-ne și pe Google NEWS