Atos livrează un supercomputer Comisiei Franceze pentru Energii Alternative și Energie Atomică

Print Friendly, PDF & Email

CEA – Comisia Franceză pentru Energii Alternative și Energie Atomică – și partenerii săi de la Research and Technology Computing Center (CCRT) au investit într-un nou supercomputer, numit „Topaze”, bazat pe soluția BullSequana XH2000 de la Atos. Acesta va fi utilizat pentru simulări la scară foarte mare, începând cu sfârșitul lunii iunie 2021.

„Topaze” face parte din gama de supercomputere HPC Atos și este rezultatul unei colaborări R&D între Atos și divizia de aplicații folosite în domeniul militar (DAM) din cadrul CEA. Supercomputerul are o putere de calcul de 8,8 petaflops.

Noul computer include o partiție de uz general de 864 noduri, echipate cu cele mai recente procesoare AMD EPYC Milan 7763, o partiție accelerată de 48 noduri bazate pe procesoare Nvidia A100 și patru noduri de memorie de capacitate foarte mare. Un sistem de stocare DDN3 cu o capacitate de 3 petabytes și o lățime de bandă de 280 gigabytes completează partea hardware.

Ca parteneri ai CCRT, echipele din cadrul ArianeGroup, CEA, Cerfacs, EDF, France Génomique, IFPEN, Ineris, Ingeliance, IRSN, L’Oréal, Michelin, Onera, Safran Group, Synchrotron SOLEIL, TechnicAtome, Thales Defense Mission Systems, Thales Alenia Space și Valeo vor avea acces la resurse de calcul și procesare a datelor de ultimă generație necesare pentru succesul proiectelor lor.

Simularea digitală de înaltă performanță reprezintă un atu indispensabil inovării în multe domenii precum studii privind dezvoltarea de noi motoare de avioane și elicoptere, tehnologii de tranziție energetică și ecologică, proiectarea și siguranța reactoarelor nucleare, analiza riscurilor de mediu, proiectarea de noi sateliți „flexibili”, studiul proteinelor și decodificarea genomului, proiectarea și fabricarea anvelopelor și a sistemelor integrate pentru automobile, cercetarea materialelor noi și dezvoltarea de produse cosmetice mai ecologice.

Modelul de parteneriat al CCRT, înființat în 2003, și-a demonstrat capacitatea de a răspunde într-un mod durabil, adaptat nevoilor tot mai mari ale industriei. Oferă o gamă largă de abilități în domeniul calculelor și procesării de înaltă performanță, combinând securitate, inovație și flexibilitate în utilizarea resurselor.Urmărește-ne și pe Google NEWS