Atos, venituri globale de 10.7 Mld Euro, scădere de 5%.

Atos, una dintre cele mai mari companii de tehnologie din Europa, prezentă și în România, a publicat rezultatele financiare pentru anul 2023, evidențiind o ușoară creștere organică a veniturilor și provocările financiare în curs. Veniturile companiei au crescut organic cu 0,4%, ajungând la 10.7 miliarde de euro, într-un an marcat de eforturi de restructurare și reorientare strategică.

După ani de declin, multinaționala franceză caută o nouă strategie, anunțând în 2022 separarea în două divizii, cu liniile sale de Big Data, digital și de securitate funcționând ca Eviden.

Divizia Eviden a înregistrat o creștere organică de 2,9%. Aceasta include și o realizare semnificativă: atragerea primului proiect de supercomputer exascală (HPC – High-Performance Computing) în Europa, cu potențial de a accelera progresul în cercetarea științifică și inovație europeană.

Cea de-a doua divizie, Tech Foundations, a raportat o scădere organică de 1,7%, în ciuda unor inițiative de transformare care au inclus renegocierea unor contracte și îmbunătățirea livrărilor de proiecte, se arată în comunicatul de presă publicat de Atos pe portalul său.

Venituri Atos: Creștere ușoară a marjei operaționale

Atos a anunțat o îmbunătățire a marjei operaționale la 4,4% (467 de milioane de euro), o creștere de 170 de puncte de bază organic. Totuși, compania se confruntă cu dificultăți, inclusiv o pierdere netă de 3.4 miliarde  de euro, influențată major de ajustări pentru deprecierea activelor. 

În ciuda acestor obstacole financiare, venitul net normalizat a arătat o îmbunătățire, trecând de la o pierdere de -28 milioane de euro în 2022, la 73 de milioane de euro în 2023.

Rata de conversie a comenzilor în facturare pentru întregul an a fost de 94%, cu o creștere de 4 puncte procentuale față de anul precedent, iar pentru trimestrul al patrulea, rata a atins 108%.

În lumina rezultatelor și provocărilor sale, Atos a inițiat proceduri de conciliere amiabilă pentru a elabora un plan de refinanțare cu creditorii săi, într-un efor

t de stabilizare financiară. Discuțiile privind potențiala vânzare a segmentului Tech Foundations către EPEI au fost încheiate fără un acord, la fel și negocierile privind divizia BDS (Big Data & Security) a Eviden cu Airbus.

La sfârșitul anului 2022, în România, compania raporta peste 3.500 de angajați repartizați în birourile din București, Brașov, Cluj și Timișoara. Aceștia oferă servicii pentru mai bine de 300 de clienți din 15 diferite țări. De asemenea, firma a stabilit colaborări semnificative cu entități din domeniile apărării, securității cibernetice, științei și sănătății.



Urmărește-ne și pe Google NEWS