Cât de sigură este noua opțiune Facebook Messenger Rooms

Print Friendly, PDF & Email

Facebook a anunțat în urmă cu câteva zile lansarea unui nou serviciu – Messenger Rooms – care se dorește o alternativă la tool-urile de comunicare video precum Zoom, Teams sau Skype. La data redactării articolului, opțiunea nu este disponibilă utilizatorilor din România. Zuckerberg promite că în următoarele săptămâni, Messenger Rooms va fi disponibilă treptat tuturor utilizatorilor.

Înainte de a te entuziasma la gândul că poți crea conferințe video pe Messenger Rooms, gândește-te cam cât de sigură este opțiunea, având în vedere istoricul Facebook de scurgeri de date către terțe părți, violări ale intimității utilizatorilor sau scandalul Cambridge Analytica. Gigantul american a fost de acord să plătească o amendă de 5 miliarde de dolari anul trecut, tocmai pentru a-și lua de pe cap regulatorii din SUA care acuzau rețeaua de socializare de proastă administrare a datelor utilizatorilor.

În ceea ce privește confidențialitate apelurilor video, Facebook recunoaște că Messenger Rooms nu este criptată end-to-end: “Rooms is not end-to-end encrypted. While there are significant challenges to providing end-to-end encryption for video calling with large groups of people, we’re actively working toward this for Messenger and Rooms”, extras din pagina de Privacy a Messenger Rooms.

Pe scurt, Facebook admite că e prea greu să-ți ofere confidențialitate totală pe Rooms! Cu alte cuvinte, Zuckerberg & friends pot accesa oricând conținutul conversațiilor sau le poate vinde mai departe către advertiseri sau alte terțe părți.

Un alt aspect care te face să te gândești de două ori înainte să organizezi sau să participi la conferințe folosind Messenger Rooms este faptul că aplicația nu are opțiunea de a proteja accesul prin parolă. Așadar, oricine poate participa dacă are linkul către conferință, iar acest lucru s-a dovedit un eșec pentru Zoom prin așa zisele atacuri zoombombing: indivizi care accesează conferințe video pe care le spamează prin conținut pornografic, rasist sau violent.

Facebook menționează că organizatorul poate încuia o cameră (Room) odată ce conferința a început și o poate descuia pentru fiecare particiant nou. Camerele Facebook pot fi create și accesate din News Feed, Grupuri sau Events, ceea ce însemnă că ele trebuie să rămână descuiate pentru o anumită perioadă de timp. În plus, neavând o anticameră precum Zoom, noii participanți nu pot fi aprobați individual de organizatori. Mai trebuie menționat și faptul că oricine poate accesa o cameră, chiar dacă nu are cont de Facebook.

Articol inspirat din materialul Mashable pe aceeași temă.



Urmărește-ne și pe Google NEWS

One Reply to “Cât de sigură este noua opțiune Facebook Messenger Rooms”

Comments are closed.