Cătălin Chimir, Senaria: Construcțiile industriale au un potențial major de dezvoltare în perioada următoare

Domeniul construcțiilor este unul dintre cele mai afectate de criza provocată de războiul din Ucraina, consideră Cătălin Cătălin Chimir, Managing Director SENARIA Management & Engineering, într-un interviu acordat Digital Business. Acesta precizează că2022 a fost un an cu un impact considerabil asupra oricărui jucător din acest segment. Au fost afectați producătorii, furnizorii și investitorii, imediat după izbucnirea războiului, când producția și livrarea materialelor de construcții din Ucraina și Rusia s-au oprit, afectând astfel aprovizionarea cu materiale de construcții în țara noastră, iar după identificarea de noi producători, furnizori și deblocarea pieței, impactul continuă prin prisma fluctuației de prețuri și a instabilității economice și politice din zonă“.

Totuși, un segment pare promițător în perioada următoare – construcțiile industriale, care, conform reprezentantului SENARIA, au un potențial major având în vedere procentul de neocupare de 2.6% înregistrat anul trecut.

Războiul din Ucraina poate fi un impuls pentru construcțiile industriale și logistice

Mutarea marilor fabrici de materiale de construcții și prefabricate din Ucraina și Rusia în țări din Europa de Est, pe motivul evitării decalajelor apărute în aprovizionarea piețelor vestice, reprezintă o oportunitate mare pentru zona construcțiilor industriale și logistice, unde vor apărea mai multe proiecte importante în regiune, consideră reprezentantul SENARIA. 

Prin urmare, felul în care va evolua piața depinde de reticența sau deschiderea investitorilor din real estate, de dorința acestora de a mai demara sau continua proiecte în contextul incertitudinii financiare generată de creșterea semnificativă a bugetelor față de estimările inițiale, precum și a creșterii considerabile a costurilor de creditare, factor ce afectează atât construcția, cât și vânzarea produselor imobiliare“, apreciază Cătălin Chimir.

În ceea ce privește sectorul lucrărilor publice, Chimir este optimist și menționează că “există suficiente proiecte astfel încât piața să reziste în perioada plină de provocări ce urmează. Evident, și aici există factori care pot influența major derularea proiectelor, însă ultimii ani ne-au educat să fim agili și să pregătim mai multe scenarii de derulare a procesului investițional”.

Fabrica de Glucoza, cea mai efervescentă zonă din București

Zona București – Ilfov este un mare centru universitar, cu o populație în creștere și o rată de urbanizare ridicată, care pune la dispoziție o multitudine de căi de transport în comun, forță de muncă extrem de calificată, dar și acces la locuri de muncă bine plătite, precum și diversitate. Aceste aspecte, corelate cu faptul ca toate instituțiile importante ale statului sunt situate în capitala țării, conduc la dezvoltarea sa pe verticală și foarte mult pe orizontală, întreaga zonă aflându-se într-o continuă expansiune.

Astfel, Bucureștiul rămâne cel mai dinamic oraș din România în ceea ce privește sectorul construcțiilor, chiar dacă zona dezvoltărilor rezidențiale a încetinit destul de tare, iar în perioada următoare vor construi fără griji doar dezvoltatorii bine capitalizați, consideră Chimir.

“În privința dezvoltărilor imobilelor rezidențiale în plina efervescență, putem vorbi acum cu siguranță despre zona Fabrica de glucoză, dacă ne referim la construcții de locuințe multifamiliale. La fel de dinamică este și zona metropolitană a Bucureștului, unde este anunțată construcția mai multor cartiere de locuințe unifamiliale, precum Mogoșoaia și Pipera, dar și zona de est a capitalei”.

Locuințele de lux au fost proiectele care nu au suferit din prisma creditării și care au avut rezultate bune în procesul de vânzare. În viitor credem că vor avea foarte mare succes proiectele de tip boutique amplasate în zone în care nu se mai pot construi proiecte similare sau proiecte mari, care oferă cumpăratorilor o paletă mai largă de facilități în proximitatea locuinței – Cătălin Chimir, SENARIA.

Poli de dezvoltare în real estate

De asemenea, Cătălin Chimir consideră ca vor avea un mare succes produsele de tipul apartamentelor gândite pentru familie și nu doar pentru turism, în sensul conceptului de apartamente cu flexibilitate spațială, spații de depozitare încăpătoare, camere de hobby, două căi de acces diferite în apartament și spații vitrate generoase. 

Despre restul țării, reprezentantul SENARIA menționează că există câțiva poli de dezvoltare importanți și foarte importanți, care produc impact în jurul lor, dar nu la același nivel economic raportat la numărul de locuitori. Acești factori conduc la un alt nivel de dezvoltare a pieței imobiliare, comparativ cu zona București – Ilfov, chiar dacă fiecare zona are particularitățile ei – fie că vorbim de un oraș aflat într-o depresiune, ceea ce face greu de găsit alte locații bune, sau un oraș situat la graniță, ce permite acces rapid către vestul Europei, ori un oraș-port, de unde poate începe dezvoltarea întregii zone sau poate, un oraș important de munte, amplasat în mijlocul țării.

Cele mai importante proiecte SENARIA din 2022 și planuri pentru 2023

Printre cele mai relevante proiecte ale companiei derulate anul trecut se numără Riverside Residence, concept rezidențial urban, format din 45 de locuințe în satul Ulmi, jud Giurgiu, Destiny Park, primul parc de edutainment din România și cel mai mare din Europa de Est, realizat în cartierul Băneasa, București, sau Oxygen Home, proiect rezidențial boutique, dezvoltat în urma unei investiții de peste 10 milioane euro, ce prevede construcția a 12 vile de lux smart.  

Senaria a încheiat primul trimestru din 2023 cu o creștere de 25% față de perioada similară din 2022. În primul trimestru al acestui an, SENARIA a contractat proiecte pentru serviciile furnizate în valoare de 1 milion de euro previzionând astfel cel puțin o dublare a cifrei de afaceri față de 2022.

Anul acesta pentru noi a demarat cu proiecte pe zona de Fit-Out, cu servicii tailor-made, respectiv Construction Management în domeniul ospitalității, asumându-ne responsabilitatea coordonării tuturor aspectelor legate de lucrările de construcții, amenajarea și personalizarea spațiilor, inclusiv mobilier. În zona ospitalității vom demara în curând lucrările pentru un proiect de tip chalet în Poiana Brașov, o lucrare deosebită în segmentul său de activitate – Cătălin Chimir, Senaria

În primele trei luni ale acestui an, SENARIA a încheiat contracte pentru servicii de management de proiect, fit-out și servicii de due dilligence tehnic, furnizate către clienți privați și fonduri de investiții ce au în vedere achiziționarea de imobile.

“Investitorii imobiliari au înțeles avantajul continuării proiectelor imobiliare, chiar dacă înaintează într-o manieră precaută, dar și avantajul contractării serviciilor de management de proiect din partea unui furnizor specializat și experimentat încă din etapa de pre-construcție, având astfel posibilitatea să evite problemele ce apar în fazele de proiectare și, mai ales, bugetare”, a menționat Cătălin Chimir, care estimează o dublarea a cifrei de afaceri în 2023, comparativ cu anul precedent, adică peste 800.000 de euro.