Câți bani aduce Game of Thrones în conturile HBO

Game of Thrones este cel mai urmărit serial produs de HBO din toate timpurile, franciza GoT având o valoare de 1 miliard de dolari. Premiera sezonului 8, ultimul din seria GoT, a fost urmărit de 17,4 milioane de fani pe toate platformele HBO. Rețeaua a înregistrat profituri de 6 miliarde dolari între 2015 și 2018, potrivit ars Tehnica.

Cifrele sunt impresionante și când vine vorba de bugete. Primele sezoane aveau bugete de 6-8 milioane de dolari per episod. Producția unui episoad din sezonul final se ridică la 15 milioane de dolari. Primele șapte sezoane au avut câte 10 episoade, sezonul 8 se încheie după doar șase episoade.

Bugetele mai mari pentru sezonul final se explică și prin faptul că fiecare episod este cu circa 20 de minute mai lung decât cele din primele șapte sezoane. În plus, producția sezonunlui opt implică și mai multe efecte speciale – CGI. Având aceste date, putem calcula un cost total de 580 milioane de dolari pentru producția Game of Thrones.

HBO nu se bazează pe publicitate, așa cum fac rețelele de televiziune tradiționale. În schimb, depinde de telespectatorii care plătesc 10 dolari pe lună pentru abonamentele la operatorii de cablu și platformele de streaming.

În 2016, HBO avea 130 de milioane de abonați la nivel global. Venitul lunar doar din abonamente ar fi 1.3 miliarde de dolari. Fiecare sezon se întinde pe o durată de 10 săptămâni, ceea ce înseamnă că fanii au nevoie de un abonament de 3 luni pentru a urmări un sezon.

În concluzie, un sezon Game of Thrones ar aduce rețelei HBO un venit de 3.9 miliarde de dolari. Folosind același principiu, întreaga serie GoT ar suplimenta veniturile HBO cu circa 30 de milarde de dolari. Suma nu include alte surse, precum merchendise, DVD-uri sau obiecte de colecție.

Vezi și câți bani face clubul de fotbal Liverpool

Ce salarii au cei mai îndrăgiți actori

Game of Thrones

Kit Harrington, cel care îl interpretează pe Jon Snow, a avut un salariu de 300.000 de dolari per episod în sezoanele 5 și 6. La data publicării acestui articol nu există date despre veniturile actorului înregistrate în primele 4 sezoane. Înainte de startul sezonului 7, Kit și o parte din actorii principali, au negociat un salariu de 500.00 de dolari per episod. Astfel, actorul a câștigat 11,6 milioane de dolari pentru rolul lui Jon Snow în Game of Thrones.

Emilia Clarke, Daenerys Targaryen în Game of Thrones, a făcut și ea parte din cei care și-au negociat salariul la 500.000 de dolari pentru sezoanele 7 și 8. Astfel, Mama Dragonilor a încasat aproximativ 13 milioane de dolari în 8 sezoane din GoT.

Peter Dinklage, cel care îl interpretează pe Tyrion Lannister, a câștigat și el 500.000 de dolari pentru fiecare episod din ultimile două sezoane. Carismaticul sfătuitor al Mamei Dragonilor are un venit de 15 milioane de dolari de pe urma serialului Game of Thrones.