Ce este un ERP inteligent

Print Friendly, PDF & Email

ERP-urile, sau sitemele de planificare a resurselor companiei, nu sunt o noutate, ele există de prin anii 1960. Printre primele companii care au dezvoltat astfel de sisteme este SAP, companie cu o tradiție de peste 40 de ani și 440.000 de clienți în toată lumea.

În ultimii ani, însă, tot mai multe organzații realizează că sistemele existente nu mai reușesc să acopere fiecare aspect și proces de business. Cum își dau seama? Primele semne apar atunci când rapoartele încep să ajungă la decidenții din companie cu întârziere, ciclurile de actualizare devin prea lungi și prea complicate, calitatea datelor se degradează.

Conform IDC, un sistem ERP inteligent folosește algoritmi de machine learning și analiză avansată pe un set imens de date pentru a identifica, planifica, învăța, ruta, analiza, prezice, raporta și administra aceste resurse și procese de business. Sistemele inteligente ERP reprezintă nucleul transformării digitale și motorul companiilor într-o lume digitală.

RISE with SAP – un nou pachet de ERP inteligent de la SAP

SAP a lansat recent un pachet de business-transformation-as-a-service pe care l-au numit RISE. Conform reprezentanților companiei, RISE with SAP “oferă clienților aflați în orice etapă a transformării digitale un mod complet nou de reconfigurare a proceselor prin tehnologii inteligente, pentru a obține rezultate superioare în business”.

Detalii despre noul pachet se pot afla în cadrul , organizate de SAP în perioada 22 aprilie – 16 iunie 2021, cu un conținut și o agendă special adaptate țărilor din Europa Centrală și de Est. Participarea este gratuită.

Programul va oferi informații cheie despre ceea ce SAP oferă în mod unic cu RISE cu SAP și cum platforma SAP S/4HANA, produsul de referință al companiei, permite directorilor financiari să obțină o valoare de business măsurabilă, cu impact ridicat, să stimuleze inovația și acționeze în timp real. Webinariile vor reuni experți regionali SAP, parteneri și clienți care vor discuta despre beneficiile de business pe care le-au experimentat cu soluțiile SAP.

Migrarea spre o companie inteligentă: D̶A̶C̶Ă̶, ci CÂND și CUM

Potrivit SAP, diferența dintre companiile care și-au conectat afacerea la cele mai moderne sisteme ERP și cele care nu au facut-o încă a devenit din ce în ce mai vizibilă. De altfel, în peisajul de business actual, tot mai complex și în continuă evoluție, stăpânirea incertitudinii a devenit noul avantaj competitiv, agilitatea și previziunea fiind viitoarele monede ale succesului. Prin inovație, companiile reușesc să rămână cu un pas înaintea concurenței, oferind experiențe excepționale clienților, precum și rezultate de top pe toate paliere business-ului, care să fie pe placul investitorilor și membrilor consiliului.

Confruntați cu un ecosistem atât de volatil, opac și complicat, majoritatea multinaționalelor medii și mari au înțeles urgența adoptării schimbărilor. Potrivit KPMG, 72% dintre companii s-au orientat spre elemente disruptive în propriile sectoare doar pentru a supraviețui.

Mai mult, majoritatea recunosc necesitatea unor viteze de reacție crescute și o perspectivă mai largă, în timp real, asupra tuturor aspectelor operațiunilor lor – de la activități de procurement și supply chain, până la customer experience management și distribuție.

Adoptarea tehnologiei digitale de ultimă generație a fost, desigur, o parte esențială a acestui proces, întrucât colectarea și extrapolarea datelor stau la baza unor insight-uri superioare calitativ. Un studiu realizat de Gartner relevă faptul că peste 69% dintre companii și-au intensificat inițiativele digitale doar în ultimul an, în timp 59% exploatează deja date avansate și analytics pentru a-și gestiona deciziile strategice.

98% din companiile din Europa rulează SAP S/4HANA

Pentru multe companii de elită și aspiranți la poziția de top, soluțiile inteligente ERP reprezintă deja singura opțiune. Un impresionant 86% dintre cele mai inovatoare companii din lume, 75% din cele mai sustenabile și 52% din Fortune 500 sunt în prezent la un nivel avansat în ceea ce ține de implementarea SAP S/4HANA.

Această imagine devine și mai pronunțată la nivel european, unde 98% din EuroStoxx, respectiv primii 50 de reprezentanți blue-chip ai sectoarelor de top din zona euro, rulează acest software. De la începutul anului 2020, s-a înregistrat câte o intrare în funcțiune a SAP S/4HANA în fiecare oră de lucru.

Soluția automatizează sarcinile care consumă resurse și încorporează monitorizarea riscurilor și controlului pentru a ajuta companiile să se conformeze unui mediu de reglementare în continuă schimbare. Îmbinând tranzacții și analytics la nivelul întregului business, SAP S/4HANA permite decizii predictive și bazate pe fapte.

SAP menționează că transformarea într-o companie intelugentă nu a fost niciodată mai ușoară datorită RISE with SAP, ce răspunde nevoii unui flux simplificat și flexibil, care să se potrivească tuturor și să fie pe deplin asistat, la fiecare pas. Acest autodenumit „serviciu de concierge” către Intelligent Enterprise a reușit să deschidă noi drumuri prin îmbinarea tehnicilor, instrumentelor și sistemelor de asistență necesare dezvoltării unei companii, indiferent de punctul său de plecare.

Iată câteva exemple de tranziții din toate colțurile planetei. Un gigant indian din industria auto, cu o echipă de peste 24.000 de persoane, și-a realizat recent transformarea într-o companie inteligentă, în doar 17 luni, un mare retailer american, cu o echipă de cca 300.000,  în mai puțin de 10 luni, iar un operator britanic de telecomunicații în doar 16 luni.

Conform SAP Performance Benchmarking:

  • companiile în care sistemele financiare oferă perspective integrate asupra performanței financiare și operaționale, pot atinge o marjă operațională cu 76% mai mare
  • în cazul în care organizația financiară este capabilă să actualizeze previziunile și să efectueze simulări, costurile de bugetare și prognoză sunt cu 36% mai mici
  • cu 26% mai puține zile pentru a închide raportele anuale într-un sistem integrat cu registrul, astfel încât nicio reconciliere nu este necesară
  • Precizie cu 10% mai mare a prognozei, prin analize și raportări online realizate în timp real pe toate direcțiile cheie, cum ar fi clienții, regiunile și diviziile, precum și capacitatea de a detalia până la orice nivel este nevoie
  • Costul auditului cu 44% mai mic, ca procent din veniturile companiilor care eficientizează și automatizează procesele de conformitate

Intelligent Finance – Seria de webinarii pentru reziliența în business

Pe parcursul seriei de webinarii Intelligent Finance, pe 22 aprilie, experții SAP din regiunea CEE și clientul SAP SumUp, o companie de plată mobilă de top, vor oferi participanților informații despre primii pași cu SAP S/4HANA Finance. Pe 19 mai, webinarul se va concentra asupra modului de revoluționare a procesului Record-to-Report și pe transformarea insight-urilor în rezultate puternice de business; pe 16 iunie, SAP și clienții vor împărtăși informații despre cum să permită trezoreriei să devină rezistentă și mai eficientă cu SAP S/4HANA.



Urmărește-ne și pe Google NEWS