Ce rol au ventilația, filtrarea și purificatorele în răspândirea COVID-19
“Dacă ne-am fi ridicat standardele de construcție referitor la ventilație, filtrare și purificatoare portabile de aer, transmisia COVID-19 ar fi scăzut semnificativ” a menționat Joseph Allen, profesor asociat și director al Programului pentru clădiri sănătoase de la Universitatea Harvard, în cadrul conferinței VELUX Build for Life.
Evenimentul pe tema arhitecturii viitorului s-a desfășurat în perioada 15-17 noiembrie și a reunit peste 90 de vorbitori, care au prezentat cele mai recente rezultate ale cercetării privind clădirile sănătoase într-o eră post-COVID, arhitectură durabilă și rolul industriei construcțiilor în reducerea amprentei de carbon.
Conform profesorului Allen “dacă citiți despre un focar, de obicei acesta a avut loc în interior și în locații slab ventilate sau slab filtrate. În clădirile care au sisteme de ventilație și filtrare îmbunătățite, răspândirea este redusă sau nu există chiar deloc“.
Joseph Allen și colegul său John Macomber, lector senior la Universitatea Harvard, au împărtășit și rezultatele noului lor studiu global, în care au analizat starea cognitivă a oamenilor care lucrează afară atunci când poluarea aerului exterior este ridicată. „Am demonstrat empiric în acest studiu faptul că, atunci când poluarea aerului exterior este ridicată, dacă setați corect sistemul – aveți filtre bune, ventilație bună – puteți reduce semnificativ nivelurile de poluare ale aerului în interior. Dacă vă administrați corect clădirea, aceasta poate fi un loc de refugiu. Vă puteți decupla total de ceea ce se întâmplă în exterior” – afirmă Allen, care este expert în modul în care calitatea aerului din interior afectează sănătatea și capacitatea cognitivă umană.
Totodată, conform unui alt studiu pe care l-a efectuat, o concentrație mai mică de particule la care au fost expuși participanții a dus la o performanță mai bună a funcției cognitive și a avut beneficii serioase pentru sănătate precum reducerea spitalizării și a bolilor cardiovasculare.
Un alt vorbitor de renume a fost arhitectul austriac Juri Troy, care a discutat despre motivul pentru care un design bun este crucial pentru durabilitate și longevitate.
„Trebuie să construim mai mult cu materiale provenite din surse regenerabile oriunde este posibil. Aceasta este singura opțiune pentru clădirile noi, pentru că astfel putem ajunge la un punct în care acestea își pot șterge total amprenta de carbon” – a explicat el, subliniind că lemnul, de exemplu, face posibilă economisirea carbonului în structura sa, atunci când este folosit în mod corect.
De asemenea, expertul a împărtășit audienței faptul că lemnul va avea un rol central în arhitectura secolului XXI. „În viitor, ar trebui să construim doar pentru a îmbunătăți problema schimbărilor climatice. Arhitectura nu ar trebui să facă parte din problemă, ci să devină parte a soluției”– a adăugat Troy, al cărui proiect emblematic este casa 100% neutră din carbon, Sunlighthouse, realizat în 2010, în Austria.
Multe dintre prezentările și discuțiile cu cele mai mari nume din industria construcțiilor pot fi revizionate aici gratuit.
Mai multe detalii despre conferința VELUX Build for Life sunt disponibile aici.
Urmărește-ne și pe Google NEWS