Doi giganți IT vor să creeze cea mai mare companie europeană de big data și inteligență artificială pentru apărare și securitate

Atos și Thales, ambele companii franceze cu operațiuni și în România, anunță crearea Athea – societate mixtă care va dezvolta o platformă suverană de big data și inteligență artificială pentru jucătorii din sectorul public și privat din industriile de apărare, informații și securitate internă a statului. Noua societate mixtă va deservi inițial piața franceză, ulterior abordând cerințele europene.

Athea se va baza pe experiența acumulată de ambele companii din faza demonstrativă a programului ARTEMIS, platforma de big data a Ministerului Forțelor Armate franceze, conform reprezentanților celor două companii.

CITEȘTE ȘI Companiile membre ANIS vor putea utiliza gratuit platforma softlead.ro

Atos și Thales au semnat, de asemenea, contractul de optimizare și pregătire a lansării la scară largă a platformei ARTEMIS cu Agenția Franceză pentru Achiziții în Apărare.

Odată cu creșterea exponențială a numărului de surse de informații și presiunea crescută pentru a răspunde mai repede la problemele potențiale, agențiile de stat trebuie să gestioneze volume din ce în ce mai mari de date eterogene și să accelereze dezvoltarea de noi aplicații AI în care securitatea și suveranitatea sunt esențiale.

Athea va crea o soluție de gestionare în siguranță a datelor sensibile la scară națională și va sprijini implementarea acelei soluții în cadrul programelor guvernamentale. Noua entitate va oferi, expertiză, consultanță, training și alte servicii.

Acest joint venture va pune în comun investițiile, expertiza și experiența companiilor pentru a răspunde rapid și eficient cererii de inovație. Athea va colabora cu un ecosistem de companii mari, IMM-uri, start-up-uri și institute de cercetare specializate în big data și inteligență artificială. Împreună cu Agenția Digitală pentru Apărare recent creată, entitatea comună va oferi, de asemenea, soluții sigure și blocuri tehnologice deschise și modulare, care încurajează colaborarea și stimulează ecosistemul industrial și suveran, pentru a sprijini dezvoltarea de aplicații de încredere.