CEO Oracle e dat în judecată de proprii acționari

Print Friendly, PDF & Email

Larry Ellison, CEO Oracle, și Safra Catz, co-CEO al aceleiași companii, sunt chemați în fața justiției de proprii acționari pentru o achiziție de 9.3 miliarde de dolari pe care Oracle a făcut-o în 2016. În termeni de specialitate, această acțiune se numește proces derivat al acționarilor (shareholder derivative suit) și nu este ceva nou. Astfel de procese apar când directorii pun interesele lor înaintea intereselor companiei.

În cazul Oracle, un grup de acționari s-a sesizat după ce compania a aprobat achiziția NetSuite, firmă controlată de Larry Ellison, la un preț mai mare decât valoarea de tranzacționare, relatează Reuters. Grupul, condus de Asociația Firemen’s Retirement System of St. Louis, a încercat să rezolve situația pe cale amiabilă în 2017, însă fără succes, datorită relațiilor și influenței pe care Ellison o avea asupra membrilor consiliului. La trei ani de la finalizarea tranzacției, câțiva membrii ai consiliului Oracle au înaintat o scrisoare tribunalului din Delaware în care își dau acordul pentru ca acționarii să-i dea în judecată pe Ellison și Catz.

Probleme pentru Oracle și în România

Compania americană se confruntă cu probleme de natură judiciară și în România, unde directorul general, Sorin Mîndruțescu a fost acuzat de procurorii DNA că a cerut și luat mită în valoare de 860.000 de euro între 2009 și 2013. DNA susține că banii au venit de la firme intrate în licitaţii organizate de companii şi instituţii de stat în schimbul unor preţuri avantajoase pentru licenţele Oracle, Mîndruțescu este plasat sub control judiciar timp de 60 de zile.

CITEȘTE ȘI —> MIT a numit două românce printre cei mai inovatori 35 de tineri din lume

Procurorii anticorupție au efectuat miercuri, 7 august, percheziții la sediul companiei Oracle, iar luni, 12 august, aceștia, în prezența lui Mîndruțescu, au verificat laptopurile personale și de serviciu ale șefului Oracle România. Printre denunțători ar fi și Irina Socol, fosta șefă a Siveco România. Două dintre firmele de la care ar fi luat mită Sorin Mândruțescu ar fi Siveco și Novensys Corporation.

Oracle România a avut în 2018 o cifră de afaceri de 961,3 milioane de lei (203 milioane de euro), o scădere cu 6,6% față de anul precedent. Totuși, profitul net a crescut cu 63%, la 37,2 milione de lei (8 milioane de euro), iar numărul mediu de salariați a ajuns la 4.463, de la 4.412 în anul 2017. Între 2009 – 2017, businessul gigantului american au crescut de la 300,5 milioane de lei (63 milioane de euro) la 1,03 miliarde de lei (218 milioane de euro).Urmărește-ne și pe Google NEWS