Cine este noul șef BASF, gigantul chimic acuzat de “abuz” asupra minorității uigure din China

Noul șef al BASF, Markus Kamieth, preia conducerea într-un moment dificil pentru cel mai mare grup chimic din lume. În ultima sa zi la cârma gigantului german, predecesorul său, Martin Brudermüller, a subliniat dificultățile cu care se confruntă compania în cadrul adunării generale de la Mannheim; Germania. Cu presiuni de costuri și de marje, profitabilitatea trebuie crescută la cea mai mare locație din Ludwigshafen, sediul grupului BASF, a explicat Brudermüller.

Markus Kamieth a condus anterior operațiunile BASF din Asia, este chimist de meserie, lucrează în cadrul companiei de 25 de ani și este un ciclist înfocat. Noua echipă de management trebuie să se confrunte cu provocări semnificative. Recent, consiliul de administrație al BASF a anunțat un program de reducere a cheltuielilor de miliarde de dolari și concedierea mai multor angajați la fabrica principală din Ludwigshafen. Restructurarea acesteia vizează economii anuale suplimentare de 1 miliard de euro până la sfârșitul anului 2026.

Deși măsurile de reducere a costurilor sunt necesare, BASF rămâne un jucător important pe piața chimică mondială. Cu toate că a înregistrat o scădere în vânzări și profituri în primele trei luni ale anului, obiectivele companiei pentru 2024 rămân ambițioase, notează presa germană. BASF vizează un profit operațional cuprins între 8 și 8,6 miliarde de euro în acest an.

Acuzații de “abuz” asupra uigurilor din China

BASF este îndemnată să se retragă din provincia chineză Xinjiang din cauza „abuzurilor grave” împotriva uigurilor, susține IPAC – alianță interparlamentară transpartinică care abordează problemele legate de China, inclusiv drepturile omului și securitatea. 

Aceștia au semnat la începutul anului o scrisoare adresată președintelui BASF, Martin Brudermüller, după ce ziarele germane Der Spiegel și ZDF au publicat o anchetă comună. Ancheta a descoperit că, în 2018 și 2019, persoane angajate de partenerul chinez al BASF, Xinjiang Markor Chemical Industry, au însoțit oficiali de stat chinezi în vizite la domiciliile uigurilor, ca parte a unei inițiative guvernamentale folosite pentru spionaj și îndoctrinare.

Politicieni din peste 30 de țări au semnat scrisoarea, cerând retragerea BASF din Xinjiang și avertizând că integritatea și credibilitatea companiei sunt în pericol. Compania a declarat că ia în serios aceste acuzații și că va investiga în continuare situația.

Cine sunt uigurii și de ce sunt asupriți de guvernul de la Beijing

Uigurii sunt un grup etnic turcic, majoritar musulman, care trăiește în principal în regiunea autonomă Xinjiang din nord-vestul Chinei. Conflictul dintre guvernul chinez și uiguri a fost alimentat de mai mulți factori, inclusiv dorința uigurilor de autonomie sau independență în Xinjiang și politica autoritară a guvernului chinez de asimilare culturală și control strict asupra regiunii.

Guvernul chinez consideră că Xinjiang este o parte integrantă a Chinei și a aplicat politici dure împotriva uigurilor, inclusiv reeducare politică, detenție în masă și supraveghere extinsă. Aceste acțiuni sunt justificate oficial de guvernul chinez ca măsuri împotriva extremismului religios și separatismului, dar sunt criticate de organizațiile de drepturile omului ca fiind abuzuri grave ale drepturilor omului, inclusiv detenție arbitrară, tortură și restricționarea libertății religioase și culturale.



Urmărește-ne și pe Google NEWS