Consumul excesiv de alcool crește în orașele în care activează Uber
Uber a schimbat radical viața locuitorilor în orașele în care activează, dar și industria mobilității în general. Compania americană a ajuns în peste 700 de orașe, printre care și București, Timișoara, Iași, Brașov și Cluj-Napoca.
Oamenii pot chema rapid, de pe telefon, o mașină pentru a ajunge la serviciu sau pentru a se întoarce în siguranță acasă după o noapte de băut cu prietenii. În plus, nici nu trebuie să-și mai facă griji pentru locurile de parcare.
Un studiu din SUA arată că după ce Uber a fost lansat în Portland, numărul accidentelor de mașină provocate de șoferi beți a scăzut cu 62% (totuși, același studiu menționează că rezultatele diferă în funcție de oraș).
În același timp, apariția platformelor de ride-hailing, a condus, aparent, la consumul de alcool în exces, menționează The Economist care citează un nou studiu realizat de trei economiști americani: Jacob Burgdorf și Conor Lennon, University of Louisville, și Keith Teltser, Georgia State University.
Cei trei economiști au corelat datele despre disponibilitatea serviciului Uber în orașele din Statele Unite cu cele de la departamentele de sănătate publică din aceleași orașe (Centers for Disease Control and Prevention) și au descoperit o tendință în creștere a consumului mediu ocazional de alcool cu 3%, a consumului excesiv ocazional cu 8% (binge drinking – definit printr-un număr de 4-5 băuturi* consumate în 2 ore) și cu 9% a consumului excesiv episodic de alcool (heavy drinking – defint prin 3 sau mai multe episoade de binge dinking pe lună).
* ce înseamnă 1 băutură standard la americani
Cifrele erau și mai ridicate în orașele în care nu exista o rețea de transport public în comun: 5% creștere pentru consumul mediu, 20% pentru binge drinking, heavy drinking rămânând la 9%. Aparent, în aceleași orașe, consumul excesiv de alcool scăzuse înainte ca Uber să fie disponibil.
Un alt efect secundar (pozitiv de această dată) al aparției serviciilor de ride-hailing este creștere cu 2% a numărului de angajați în barurile și restaurantele în orașele în care Uber, Lyft se lansează.
CITEȘTE ȘI Bucureștiul va fi și mai sufocat de mașini
photo: adrunkenhour.blogspot.com
Urmărește-ne și pe Google NEWS