Cum să ai un copil care știe cu 1 milion de cuvinte mai mult la vârsta preșcolară decât alții
Numeroase studii arată că expunerea copiilor la cărți încă din primele luni de viață contribuie la dezvoltarea lor cognitivă, dar și emoțională. Unul dintre factorii importanți în apropierea copiilor de cărți este cartea în sine, de la cum arată coperta, până la ilustrații și mesajul transmis, acestea fiind caracteristicile pe care le pune în prim plan Editura Didactica Publishing House, cu un portofoliu de peste 800 de titluri de carte pentru copii cu vârsta 0-18 ani.
VEZI MAI JOS TOPUL CĂRȚILOR ȘI JOCURILOR PENTRU COPII ÎN FUNCȚIE DE VÂRSTĂ 👇
Cercetările au arătat că atunci când li se citește zilnic copiilor de 4-5 ani aceștia dezvoltă abilități cognitive – precum limbajul, imaginația, cititul, scrisul, număratul – mai repede. De asemenea, cei cărora li se citește cel puțin o carte pe zi până la această vârstă, ajung să aibă un vocabular cu 1 milion de cuvinte mai bogat la vârsta preșcolară față de copiii care nu au beneficiat de această interacțiune.
Este unul dintre motivele pentru care atunci când alegem titlurile noi ne bazăm pe opinia specialiștilor și, mai ales pe categoriile mici de vârstă, mergem spre scenarii actuale, care pun în cuvinte situații variate precum mersul la dentist, plecatul în vacanță, trimiterea unei scrisori, dar și unele mai abstracte precum împărțirea jucăriilor cu prietenii sau cu un frate, înțelegerea dizabilităților fizice, conflictele inevitabile cu părinții, importanța respectării promisiunilor, nominalizarea și controlul emoțiilor
Florentina Ion, fondator Didactica Publishing House
În plus, studiile au demonstrat că expunerea timpurie contribuie la reducerea anxietății, a agresivității, a hiperactivității și deficitului de atenție. Explicația este cât se poate de simplă: când părinții citesc copiilor, se creează un moment de conectare profundă, în plus poveștile îi ajută pe cei mici să pună în cuvinte emoțiile resimțite, regăsindu-se totodată în povești și învățând să-și controleze comportamentul cu ajutorul personajelor preferate*.
CITEȘTE ȘI Studiul care arată că telefonul mobil nu cauzează probleme de sănătate mentală
Portofoliul DPH reprezintă un suport pentru părinți, educatori și profesori care își doresc să ofere copiilor un mediu de învățare dinamic, atractiv și care să dezvolte abilității necesare contextului social în care cresc. De altfel, printre cele mai apreciate titluri fac referire la emoții, la relația cu părinții precum și modalități interactive de însușire a noțiunilor teoretice:
Top cărți categoria 0-2 ani
- Bruno nu vrea la oliță
- Mami, vreau asta
- Cutia cu emoții
Top cărți categoria 3-5 ani
- Te iubesc orice-ai face
- Împreună
- Scrisori de la Felix
Top cărți categoria 6-8 ani
- Vacanța pofticioșilor
- De ce nu putem avea mereu ce ne dorim
- Marea carte a animalelor uriașe și cărticică animalelor mici
Top cărți categoria 9 – 12 ani
- Marea carte a jocurilor minții
- Atlas în imagini pentru copii
- Kinra – Cheia de aur
Top cărți categoria + 12 ani
- Un oraș numit Perfect
- Băiatul din camera albă
- Știință distractivă
În portofoliul editurii se află și numeroase jocuri, care se adresează copiilor și adulților, și care vizează dezvoltarea emoțională și cognitive deopotrivă.
Urmărim dezvoltarea unor abilitați necesare în viață de zi cu zi: de comunicare, de ascultare, de așteptare, cooperare, dezvoltarea inteligenței emoționale, a motricității, empatiei și cunoașterii lumii, ca să enumerăm doar câteva. De asemenea, urmărim și tendințele internaționale în educație, nevoile sesizate de specialiști. De exemplu, pentru această perioadă am programat lansarea unei colecția Eu sunt… – care îi introduce pe cei mici în lumea meditației, apropiidu-i de noțiuni precum dragoste, relaxare, conexiune cu natura.
Florentina Ion
Top 10 jocuri
- Sunt imbatabil
- Emotijovia
- Călătorește, învață, explorează – Corpul uman
- Personality Game
- 50 de jocuri de jucat în mașină
- 50 de jocuri de jucat în vacanta
- Călătorește, învață, explorează – Romania
- Jocul meseriilor
- Poftiți la joc
- Festina Lente
În total, Editura DPH are un portofoliu de carte pentru copii care conține 800 de titluri, iar anual se publică aproximativ 200 de noi titluri, acoperind toate categoriile de cititori. De Ziua Cărților pentru Copii, sărbătorită anual pe 2 aprilie, editura oferă reduceri de 50% la toate titlurile pentru copii în perioada 1-5 aprilie.
*Studiu: Reading Aloud, Play and Social-Emotional Development – Universitatea de Medicină din New York/When children are not read at home – Universitatea de Stat din Ohio
Urmărește-ne și pe Google NEWS