Cum să te ferești de hackeri în 2019

Breșele de securitate sunt tot mai des întâlnite, milioane de oameni, dar și companii, riscă să-și piardă datele personale și de business în fiecare zi, pe mâna unor hackeri iscusiți.

Cu toții suntem dependenți de tehnologia digitală, așa că doar simpla idee că informațiile noastre cele mai prețioase ar putea fi furate ne îngrozește. Totuși, oamenii par să nu fie foarte preocupați de acest aspect: cele mai populare parole folosite încă sunt și cele mai slabe – 123456, parolă, 11111, admin etc. Acest tip de parolă este folosit de 1 din 10 utilizatori.

De ce este important

  • Nu contează dacă datele compromise sunt ale unei persoane fizice sau a unei companii, hackerii pot găsi întrebuințări pentru orice tip de date personale sau financiare pe care pun mâna
  • Un studiu recent arată că în ciuda numărului crescut de amenințări provocate de hackeri și guverne, eroarea umană rămâne cel mai mare risc pentru securitatea cibernetică – vezi articol!
  • Găsirea unei parole puternice este primul pas, dar pentru ca datele personale și de business să fie în siguranță în mediul online, experții în securitate cibernetică recomandă următoarele reguli:

1. Nu uitați că sunteți o țintă

Majoritatea oamenilor, inclusiv antreprenorii, sunt destul de relaxați în ceea ce privește securitatea online, deoarece consideră că doar marile corporații sau guvernele devin țintele hackerilor. În realitate, cel mai adesea este exact invers. Marile companii au bugete generoase de securitate, ceea ce le face mai greu de accesat. Din acest motiv, hackerii se concentrează pe atacuri în masă asupra companiilor mai mici.

2. Folosiți un VPN

Un VPN – Virtual Private Network – este un tool care permite crearea unei conexiuni sigure și nedetectabile cu o altă rețea. Mulți oameni nu realizează că atunci când intri pe internet, toată activitatea este total transparentă pentru multe alte entități: furnizorul de Internet, angajatorul, proprietarul website-ului accesat și, cel mai important, hackerilor interesați de datele personale și financiare ale utilizatorilor.   

VPN-urile au numeroase utilizări, de la accesarea site-urilor blocate pentru anumite regiuni, la ascunderea identității în online. Din perspectiva securității, cea mai importantă funcție a unui VPN este de a proteja utilizatorul împotriva localizării și a colectării de date. Oferă un nivel semnificativ de anonimitate și împiedică hackerii să urmăreacă un utilizator atunci când se conectează la o rețea Wi- Fi, spre exemplu.

Totuși, nu toate VPN-urile sunt la fel. Unele sunt înregistrate în țări cunoscute pentru urmărirea cetățenilor în mediul digital. Apoi, există VPN-urile gratuite care colectează datele utilizatorilor, pe care le vând apoi terților. Este important să folosiți un VPN de încredere. Puteți începe de AICI.

3. Alegeți parole individuale pentru fiecare serviciu

Folosiți câte o parolă puternică (mai lungă de 8 caractere, care să conțintă atât majuscule, cât și litere mici, dar și alte simboluri) pentru fiecare serviciu utilizat. Dacă aveți aceeași parolă pentru toate serviciile în care vă înregistrați (email, rețele de socializare, servicii de internet banking etc), cel mai probabil atunci când una este compromisă, întreaga prezență online vă este afectată.

Având în vedere că un utilizator obișnuit folosește zeci de servicii, website-uri, aplicații zilnic, cel mai sigur este să folosiți un password manager. Acest tool stochează toate parolele sub un singur cont, iar pentru a-l proteja, exerții recomandă autentificarea dublă.

4. Atenție la ce postați pe social media

Când hackerii vizează o anumită persoană, de cele mai multe ori folosesc conturi de social media pentru a aduna informații personale. Aceste date pot fi folosite pentru a sparge conturile de email, spre exemplu, completând răspunsurile întrebărilor de securitate. Feriți-vă de necunoscuții care vor să se împrietenească cu tine pe rețelele de socializare.

5. Folosiți parole pentru blocarea dispozitivelor digitale

Hackerii nu lucrează doar online. Datele pot fi compromise și prin accesarea fizică  a dispozitivelor digitale: telefon, laptop, tabletă. Din acest motiv, este absolut necesar să folosiți parole pentru blocarea acestora atunci când le lăsați nesupravegheate.

photo: videoblocks.com



Urmărește-ne și pe Google NEWS