Damien Thiery, Ateliere Fără Frontiere: Reutilizarea deșeurilor electrice și electronice poate crea 70 de locuri de muncă la 1.000 de tone colectate
Sustenabilitatea este din nou pe agenda politicienilor și companiilor în 2022, ceea ce ar trebui sa fie un lucru bun. În cadrul celei mai recente întâlniri COP26 (conferința Națiunilor Unite pe tema încălzirii globale), lideri din peste 200 de țări au decis reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 45% până în 2030. Totuși, pentru a atinge aceste obiective, companiile din întreaga lume trebuie să continue să minimizeze și să inverseze efectele negative ale încălzirii globale. Iar parte din această ecuație sunt deșeurile de echipamente electrice și electronice DEEE. Un lucru mai ușor de spus, decât de făcut.
Ultimele estimări arată că la nivel global se aruncă 50 de milioane de tone de deșeuri electronice pe an, din care doar cca 20% sunt reciclate oficial. Conform Green-Report.ro, “Cantitatea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice DEEE colectate pe piaţa din România a crescut de cinci ori din 2008 până în 2019, ajungând la aproximativ 100.000 de tone, arată Raportul anual privind starea mediului, citat de Asociaţia Respo DEEE”.
De ce trebuie reciclate televizoarele, monitoarele și telefoanele și alte electronice? Pentru că acestea conţin substanţe periculoase (plumb, mercur, crom şi cadmiu, metale grele şi substanţe toxice inflamabile), ce pot deveni un mare pericol pentru sănătatea oamenilor, şi a mediului înconjurător dacă sunt aruncate necorespunzător în natură.
“Este nevoie de mai multe campanii, de un sistem de puncte de colectare pentru populație și organizații sau companiile care generează anumite cantități de DEEE. În cele mai multe localități din România, colectarea de la populație nu se face corect, iar o parte din aceste deșeuri riscă să ajungă astfel în natură”, declară Damien Thiery, CEO-ul Ateliere Fără Frontiere, asociație care se ocupă cu integrarea pe piața muncii a persoanelor vulnerabile. În plus, pregătirea pentru reutilizare a deșeuri electronice poate crea 70 de locuri de muncă la fiecare 1000 tone DEEE colectate, continuă Thiery.
Conform reprezentanților AFF, asociația a demarat un proiect pilot prin care companiile primesc la cerere un calcul de reducere a amprentei de CO2. Proiectul este destinat inclusiv organizării fluxurilor de deșeuri și de raportare a acestora și va fi gratuit timp de șase luni pentru toți cei interesați, care pot solicita mai multe detalii la colectare@atelierefarafrontiere.ro.
Urmărește-ne și pe Google NEWS