De ce a plecat McDermott de la SAP atât de brusc?

Print Friendly, PDF & Email

CEO-ul SAP, Bill McDermott, a șocat lumea de business anunțând joi demisia sa, cu efect imediat. McDermott pleacă dintr-o poziție de forță, în mandatul său SAP și-a triplat valoarea de piață, de la 45 de miliarde de dolari în 2010, la 140 de miliarde în prezent.

“Sunt la SAP de 17 ani, dintre care în ultimii 10 am fost CEO, iar asta înseamnă mult. La începutul anului 2020 ar fi trebuit să iau o decizie, să-mi reînnoiesc sau nu contractul. Am luat hotărârea că nu voi continua, așa că acum era momentul perfect pentru a face această tranziție.” a declarat McDermott vineri pentru CNBC

După plecarea lui McDermott, primul CEO american al germanilor, SAP va avea doi directori executivi (co-CEO), Jennifer Morgan și Christian Klein, ambii membri în comitetul executiv.

Morgan, 48 de ani, a supervizat diviziile Cloud Business Group, Qualtrics, SAP SuccessFactors, SAP Ariba, SAP Fieldglass, SAP Customer Experience și SAP Concur. Klein, 39 de ani, a fost COO SAP, fiind responsabil cu dezvoltarea soluției ERP SAP S/4HANA.

Demisia vine la doar 6 luni după ce fondul de investiții activist Elliott Management a achiziționat 1 procent din acțiunile SAP pentru 1.3 miliarde de dolari, compania germană fiind de acord cu unele dintre cerințele fondului pentru a îmbunătăți profitabilitatea.

Un CEO cu dare de mână

Bill McDermott a transformat compania germană, cel mai mare furnizor de software de business din lume, într-un lider în soluții cloud la nivel global. Dar a făcut-o cu un cost… la propriu. McDermott și-a cumpărat cota de piață în industria cloud cu achiziții de miliarde de dolari. În manadatul său, SAP a cumpărat furnizorul de software de management Concur cu 8.3 miliarde de dolari, compania de sofware de HR SuccessFactors pentru 3.4 miliarde, Callidus, un dezvoltator de tooluri de management pentru vânzări, cu alte 2.4 miliarde.

Cea mai recentă și criticată achiziție a fost făcută de SAP anul trecut, când a cumpărat firma de software de cercetare de piață Qualtrics la un preț de 8 miliarde de dolari. Tranzacția a fost intens dezbătută de analiștii în domeniu, McDermott fiind criticat de o parte dintre aceștia și de investitori pentru prețul prea mare, de circa 20 de ori mai mare decât veniturile și cu 60% mai mult decât valoarea estimată înainte de listarea Qualtrics la bursă.

Cu această achiziție, SAP încearcă să creeze o nouă categorie de software numit experience management (XM). Am scris mai multe despre XM –> AICI.

Nemulțumirea investitorilor

Veniturile și prețul acțiunilor SAP au crescut în mandatul lui McDermott, dar aceste rezultate nu l-au scutit de critica investitorilor pentru sumele imense pe care le cheltuia. Criticii îi reproșau că achizițiile SAP aduceau o valoare prea mică, în timp ce profiturile companiei nu urcau la nivelul așteptărilor.

McDemott a fost primul american care a ocupat poziția de director executiv al firmei germane de software. El a venit la SAP în 2002 ca director de vânzări pentru piața nord americană. În 2010 a devenit co-CEO alături de Jim Hagemann, director de dezvoltare produse în perioada aceea, iar în 2014 a rămas singur în poziția de CEO.

Decizia de a pune un director american la cârma companiei germane a fost una controversată. Mulți analiști de business considerau că McDermott nu va aduce rezultate satisfăcătoare într-o organizație precum SAP, cunoscută până la acea vreme pentru modul conservator de a face business.

Gigantul de tehnologie, cel mai valoros brand european, este condus de un comitet executiv format din opt membri, printre care și McDermott. Comitetul este supervizat de un consiliu de supraveghere, al cărui președinte este co-fondatorul cu origini românești, Hasso Plattner.

Plattner este cel care trage frâiele cu adevărat în companie și a fost cel mai mare susținător al lui Bill McDermott, impresionat de planurile sale curajoase de a crește veniturile din cloud ale SAP prin achiziții spectaculoase, potrivit Business Insider.

Cel mai vehement critic al deciziilor lui McDermott din rândul investitorilor a fost fondul de investiții Elliott Management, condus de miliardarul Paul Singer, supranumit Vulturul. Singer și-a făcut un renume pentru modul în care operează: achiziționează un pachet de acțiuni într-o companie, apoi pune presiune pe acestea să aducă mai mult profit pentru investitori și acționari.

O tactică des folosită de Singer este de a trimite o scrisoare către toți acționarii unei companii în care îl critică aspru pe CEO. Câteodată, această abordare duce la demisia directorului executiv sau la vânzarea companiei.

În cazul SAP, membrii consiliului de supraveghere au fost de acord cu formarea unui comitet executiv special și cu un nou set multianual de obiective operaționale. SAP va detalia aceste planuri în cadrul unei întâlniri speciale cu investitorii, stabilită pentru luna noiembrie.

Lui Singer nu-i ies mereu planurile. Un astfel de caz a fost și campania sa de a bloca o fuziune în cadrul grupului Samsung, care a dus în cele din urmă la punerea sub acuzare și detenția președintelui sud-coreean. Aparent, oponenții lui Singer au devenit atât de disperați să respingă atacul său, încât au început să mituiască oficiali guvernamentali. Vom detalia acest caz într-un articol viitor.  Urmărește-ne și pe Google NEWS