Destinații preferate de turiștii români în 2022. Bugetul alocat pentru bilete de avion

Datele globale cu privire la zborurile rezervate prin Kiwi.com arată că anul 2022 este primul ce marchează revenirea la normalitate după pandemia Covid-19. Și nu doar din punct de vedere al interesului crescut pentru călătorit în general, dar și al cererii crescute, pe măsură ce turiștii vor să recupereze vacanțele pe care nu le-au putut face în ultimii ani.

Entuziasmați să poată călători din nou sunt și românii – în comparație cu anul 2019, numărul de rezervări făcute de aceștia pe platformă a crescut cu 146%. Numărul de căutări a depășit 300 de milioane, aproape dublând numărul de anul trecut.

Cele mai populare destinații în 2022

Cele mai populare țări printre turiștii români anu acesta sunt Italia, Regatul Unit, Spania, Germania și Franța, le fel ca în anul 2021. Topul celor mai populare 10 destinații este completat de Grecia, Belgia, Austria, Irlanda și Turcia.

În ceea ce privește orașele, călătorii au preferat și anul acesta Londra, Milano, Roma, Bruxelles și Paris. Alte destinații populare anul acesta au fost Viena, Dublin, Barcelona, Madrid și Veneția.

Bucureștiul rămâne orașul din care pleacă cei mai mulți români în vacanță. Cele mai populare rute sunt către Londra, Milano, Viena, Bruxelles și Roma. Alte aeroporturi populare anul acesta au fost cele din Cluj, Iași, Suceava și aeroportul Traian Vuia din Timișoara.

Anul acesta, cele mai căutate destinații au fost Londra, numărul de căutări dublându-se față de 2021. Au urmat Barcelona, Milano, Roma și Madrid. În 2022, românii au vizitat peste 150 de țări, călătorind peste 600.500.000 de kilometri.

Comportamentul turiștilor români în 2022 

În ultimii ani, românii au preferat din ce în ce mai mult vacanțele scurte. În 2022, cei mai mulți români au preferat city-breaks de până la 3 zile (42%). 29% dintre ei au stat în vacanță între 4 și 6 zile, 22% au petrecut între 1 și 3 săptămâni la destinație. Doar 4% au ales vacanțe de până la 3 săptămâni.

În ceea ce privește obiceiurile de rezervare, tot mai mulți români au ales să achiziționeze biletele mai aproape de data călătoriei. 19% dintre ei au ales să rezerve last-minute, cu cel mult 3 zile înainte de data plecării. 11% au făcut rezervări cu 4 până la 6 zile în avans, 18% au rezervat cu 1-2 săptămâni în avans. Cei mai mulți români (30%) și-au rezervat biletele cu 3 săptămâni și până la 2 luni în avans.

Cât au cheltuit turiștii pe bilete de avion

Românii au cheltuit, în medie, 116 euro (aproximativ 570 de lei) pe bilete de avion anul acesta. Cea mai populară zi pentru rezervarea biletelor pe Kiwi.com a fost 9 septembrie. Data în care au călătorit cei mai mulți români care folosesc Kiwi.com a fost 15 septembrie.

Analiza datelor include rezervări făcute pe Kiwi.com între 1 ianuarie 2022 – 30 noiembrie 2022 pentru călătorii pe tot parcursul anului 2022, indiferent de destinație.

Foto: Pexels.com