DIGITALIZAREA AVOCATURII: NewLaw.ro, platforma care simplifică relația avocat-client folosind resurse digitale actuale

Dacă digitalizarea joacă un rol esențial în fiecare domeniu al vieții noastre, nici domeniul juridic nu face excepție, adaptându-se schimbărilor, dar și oportunităților pe care digitalizarea și tehnologia le aduc, chiar și când vine vorba despre practica avocaturii. În acest context, o echipă de avocați cu experiență au pus bazele platformei NewLaw.ro, prima platformă digitală de colaborare cu un avocat.

Fiind vorba de unul dintre puținele proiecte digitale de antreprenoriat juridic din România, am stat de vorbă cu Bogdan Ilie, avocat și fondator NewLaw.ro, pentru a înțelege cum se aplică acest concept într-un domeniu cu puternice influențe tradiționaliste, așa cum e practica avocaturii, care sunt principiile NewLaw.ro, ce servicii se pot digitaliza, ce caută clienții, cum funcționează platforma. 

Platforma NewLaw.ro, punte digitală între client și avocat

Ideea platformei s-a născut tocmai din dorința eficientizării relației dintre avocat și client, prin facilitarea colaborării la distanță și vine în sprijinul românilor și nu numai, care au nevoie de diverse servicii juridice furnizate de avocați, indiferent de localizare. De exemplu, din punct de vedere teritorial NewLaw.ro acoperă București, Ilfov, Brașov, Craiova, Timișoara și Oradea, iar potrivit lui Bogdan Ilie, în perioada următoare au în plan extinderea și către alte zone cum ar fi Iași, Cluj, Arad și Constanța.

Aplicarea principiilor filozofiei NewLaw presupune utilizarea tehnologiei pentru dinamizarea relației dintre avocat și client, fiind o punte de legătură între cei doi, indiferent de localizarea lor în România sau peste hotare. 

Platforma cuprinde avocați specializați în toate tipurile de servicii juridice printre care Achiziții publice, Dreptul muncii, Dreptul Familiei, Drept Administrativ sau Drept fiscal și Drept Penal al afacerilor și este un suport pentru întreaga colaborare cu aceștia, de la schimb de oferte și contracte, până la administrarea documentelor pentru un proces. 

Cum funcționează platforma? Care sunt principalele avantaje?

Dacă din punctul de vedere al clienților principale avantaje sunt de simplificare a relației avocat-client și eficientizare din punct de vedere timp, disponibilitate și costuri, în ceea ce privește avocații colaboratori, folosirea platformei NewLaw.ro reprezintă pentru aceștia o sursă suplimentară de venituri. 

Totuși, pentru a înțelege exact cum funcționează platforma, l-am rugat pe Bogdan Ilie să ne dea, pornind de la un caz ipotetic, un exemplu concret de cum ar aborda un client o solicitare pe platformă.

Caz ipotetic: Un fotograf din Arad observă că o companie din Constanța folosește un set de fotografii făcute de el pe website-ul său, fără a avea drepturi de utilizare. Fotografiile apar pe instagram-ul fotografului, publicate cu aproximativ 3 ani în urmă.  

Cum ar aborda fotograful solicitarea pe NewLaw.ro? Care ar fi costurile, orientativ?

Fotograful din Arad intră pe platforma NewLaw.ro, își crează un cont de client și aplică o solicitare prin care descrie pe scurt situația respectivă. Administratorul platformei observă solicitarea și o repartizează unui coleg avocat specializat în drepturi patrimoniale de autor, iar prin intermediul chat-ului din platformă acesta solicită, după caz lămuriri suplimentare clientului astfel încât să îi poată trasmite soluția legală de urmat și oferta financiară. În măsura în care clientul este de acord cu propunerea avocatului, respectiv transmiterea unei notificari în primă fază, care ar implica un cost de aproximativ 800 lei, se procedează la semnarea unui contract de asistență juridică și a ofertei financiare care devine parte a contractului de asistență, tot acest proces fiind automatizat în cadrul platformei. 

Bogdan Ilie povestește că pe tot parcursul colaborării între avocat și client se păstrează în permanentă legătură, acesta din urmă fiind informat cu privire la stadiul lucrărilor fiindu-i totodată transmis, pentru observare, draftul tuturor documentelor întocmite în vedera realizării obiectului contractului. 

Atât pentru clienți, cât și pentru avocați, utilizarea platformei NewLaw.ro este gratuită. Clienții plătesc exclusiv serviciile juridice de care beneficiază, iar avocații colaboratori un procent din onorariul achitat de către clienți.



Urmărește-ne și pe Google NEWS