MIT a numit două românce printre cei mai inovatori 35 de tineri din lume
Ediția de anul acesta a topului MIT 35 Innovators Under 35 este completată de două românce, Raluca Ada Popa și Mariana Popescu, ambele în vârstă de 32 de ani.
Institutul MIT (Massachusetts Institute of Technology) publică anual un top cu cei mai promițători 35 de tineri oameni de știință, inventatori, antreprenori, vizionari, inițiatori de proiecte umanitare. Toți au în comun pasiunea pentru găsirea celor mai inovatoare soluții care vor schimba lumea, folosind tehnologia.
Dr. Raluca Ada Popa, securitate informatică fără ziduri
Raluca, o sibiancă de 32 de ani, a dezvoltat o soluție inovatoare de securizare a sistemelor informatice, fără firewall-uri. Munca Ralucăi a început cu sisteme practice de administrare de baze de date care pot funcționa cu date criptate. Chiar dacă criptarea datelor poate fi utilizată pentru aplicații simple de mesagerie precum WhatsApp, este, totuși, o metodă destul de greoaie pentru sisteme care prelucrează datele, cum ar fi bazele de date și aplicațiile web.
Ea a găsit o modalitate practică de a prelucra datele criptate, care poate fi utilizată pe o mulțime de aplicații, oferind un nivel de protecție mai ridicat decât tradiționalele firewall-uri: chiar dacă sistemul este spart de un hacker, acesta nu poate decripta datele.
CITEȘTE ȘI —> 5 liceeni din Baia Mare dezvoltă un sistem care prezice Alzheimer și ocupă locul 2 la un concurs internațional
Raluca spune despre tehnica ei că permite sistemelor să opereze în orb: acestea pot prelucra datele fără să le vadă. Metoda ei transformă radical domeniul securității cibernetice, permițând specialiștilor să implementeze tehnica într-o varietate de aplicații. Cel mai recent sistem dezvoltat de ea, botezat Helen, poate fi folosit de spitale în partajarea și stocarea datelor pacienților fără riscul ca acestea să fie compromise. O altă invație a Ralucăi, Opaque, securizează sistemele hardware împotriva eventualelor programe virusate, soluție implementată de IBM.
Profesor asistent și antreprenor
Raluca este în prezent profesor asistent în cadrul Univesrității Berkley din California, SUA, unde are peste 600 de studenți. UC Berkley a dat, de-a lungul timpului, 107 nominalizați la Premiul Nobel, 25 de câștigători ai Premiului Turing (cea mai înaltă distincție în domeniul informaticii) și 14 câștigători de Fields Medal (cel mai prestigios premiu internațional pentru excelență în cercetarea matematică).
De asemenea, Raluca este cofondatoarea și Directorul de Tehnologie al PreVeil, un startup din domeniul securității cibernetice. Ea a studiat timp de 8 ani la MIT, unde a obțiunut două diplome de licență în informatică și matematică, o diplomă de master cu specializare în inginerie și și-a finalizat teza de doctorat în folozofie. Raluca a absolvit liceul Gheorghe Lazar din Sibiu.
Dr. Mariana Popescu, pionier în arhitectură
Mariana Popescu (32 ani), o arhitectă originară din Timișoara, a dezvoltat un proces și un sistem software prin care poate crea cofraje pentru beton din material textil croșetat. Acestea sunt folosite la construcțiile și structurile complexe din beton și au avantajul de a spori procesul de proiectare, reducând emisiile de carbon și risipa de materiale.
O puteți urmări pe Mariana în clipul de mai jos în care explică pe larg beneficiile și aplicabilitatea invenției sale:
Pe scurt, algoritmul software creat de Mariana Popescu transformă automat un proiect arhitectural într-un cofraj textil ce poate și croșetat cu ajutorul unor utilaje speciale în doar câteva ore, rezultând un o matriță ușoară și flexibilă. Mariana și echipa sa au creat un sistem de cabluri de oțel care fixează cofrajul textil în timp ce betonul este turnat peste el.
Sistemul creat de Mariana reprezintă o modalitate eficientă și ecologică de a construi structuri complexe într-un timp record, la costuri scăzute. Acesta poate fi folosit, de asemenea, în cazuri de dezastre naturale sau zone de război, unde resursele și timpul sunt limitate.
Mariana este, începând cu 2015, doctorand cercetător la Block Research Group, un centru de cercetare în domeniul arhitecturii din cadrul universității ETH din Zurich, Elveția. Timp de șapte ani, ea a studiat la Universitatea Tehnică din Delft, Olanda, unde a obținut diplomele de licență și masterat în arhitectură. Mariana a urmat cursurile liceului teoretic William Shakespeare din Timișoara.
Urmărește-ne și pe Google NEWS