O echipă formată din elevi și profesori din Cluj-Napoca a câștigat o competiție internațională cu un proiect de măsurare a poluării aerului

În finala competiției European Code League de anul acesta, o echipă românească din Cluj-Napoca a triumfat în fața altor zeci de echipe din țări precum Belgia, Croația, Germania sau Turcia, prezentând dispozitivul CaeliBox care utilizează senzori pentru a măsura diferiți parametri ai aerului. Profesorii dr. Corina Toma, Mihaela Giurgea și elevii lor au câștigat un voucher de 2.000 euro pentru echipamente tehnice și șansa de a-și prezenta proiectul la festivalul european Science on Stage, care va avea loc în martie 2022 la Praga.

Echipa Cluj-Napoca European Code League
Dr. Corina Toma și echipa Caelibox

European Code League este o competiție care recompensează proiectele de programare inovatoare, create de echipe formate din elevi și profesori, organizată de rețeaua Science on Stage Europe, cu sprijinul SAP. În finala din acest an, juriul internațional a evaluat zeci de proiecte de programare prezentate de profesori ai disciplinelor STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) din toată Europa, iar proiectul propus de colectivul din România a fost cel care s-a remarcat.

Studiile arată că românii sunt cei mai afectați europeni de costurile cauzate de impactul poluării aerului asupra sănătății, iar Cluj-Napoca se numără printre cele mai poluate orașe din țară. CaeliBox, proiectul câștigător propus de echipa românească, utilizează senzori pentru a măsura diferiți parametri ai aerului, cum ar fi concentrația de CO2, umiditatea, presiunea, temperatura, zgomotul și alte substanțe nocive din oraș și transferă datele în timp real către un server, astfel încât elevii să poată accesa și lucra cu aceste date în orice moment. Echipa câștigătoare este formată din profesorii dr. Corina Toma, Mihaela Giurgea și elevii lor de la Liceul de Informatică “Tiberiu Popoviciu” din Cluj Napoca.

Din cauza faptului că a cunoscut o dezvoltare bruscă în ultimii ani, frumosul nostru oraș se confruntă cu un nivel din ce în ce mai mare de poluare. Prin urmare, CaeliBox este un dispozitiv util atât pentru cercetare, cât și pentru combaterea acestui fenomen și pentru a face educația STEM mai atractivă pentru studenți, care au fost fericiți să combine programarea cu fizica și tehnologia – dr. Corina Toma – care adaugă că s-a confruntat cu multe provocări în finalizarea proiectului.

 

Sunt recunoscătoare pentru profesori dedicați cum este dr. Toma, care și-a asumat misiunea de a inspira tinerele talente să aleagă domeniul STEM și să ofere cunoștințe esențiale generațiilor viitoare. Este important ca industria să furnizeze instrumentele de care profesorii au nevoie pentru a pregătii elevii în dezvoltarea de abilități importante în știința datelor și rezolvarea problemelor. Și cine știe – poate într-o zi vom avea norocul de a-i primi pe unii dintre acești copii talentați la SAP, companie puternic implicată în dezvoltarea și crearea de noi talente peste tot în lume –  Josephin Galla, Managing Director SAP CEE Eastern

65% dintre copiii care încep astăzi școala primară vor avea profesii care nu există în prezent

Science on Stage Europe este o rețea dedicată profesorilor STEM, axată pe schimbul de idei și cele mai bune practici didactice, care are ca scop sprijinirea și dezvoltarea profesională a educatorilor și îmbunătățirea continuă a metodelor de predare a disciplinelor din acest domeniu.

Science on Stage mi-a oferit oportunitatea de a găsi noi modalități de a-mi motiva elevii să învețe fizica folosind domeniul IT – spune dr. Toma, care a devenit profesor după 10 ani de muncă ca fizician. „Fizica este peste tot și se întâmplă în orice moment. Îmi place să vorbesc cu elevii mei și să explic tot felul de subiecte

„Profesorii propun adesea ideile, punctul de plecare. Elevii care termină liceul nu știu care va fi rolul lor în lume”, adaugă dr. Toma. „Aceste proiecte arată cât de importantă este programarea și să înveți subiecte STEM precum matematică, fizică, chimie și biologie.”

Potrivit unui raport al Forului Economic Mondial, aproximativ 65% dintre copiii care încep școala primară astăzi vor lucra în profesii care nici măcar nu există în prezent, motiv pentru care viitorul lor este influențat în mare măsură de formarea profesorilor de astăzi. Rețeaua Science on Stage a ajuns la aproximativ 100.000 de profesori și formatori din peste 30 de țări, oferindu-le rețeaua necesară unui schimb eficient de idei și bune practici în întreaga Europă.

În același timp, 79% dintre profesorii înregistrați în rețea au implementat deja ceea ce au învățat la festivalurile Science on Stage de-a lungul anilor, demonstrând că este posibil ca profesorii și elevii să lucreze împreună – chiar și în timpul unei pandemii – pentru a crea proiecte științifice inspiraționale cu aplicabilitate în viața de zi cu zi, în domeniul științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii (STEM).

European Code League este doar unul dintre programele în care SAP se implică pentru a inspira și motiva tinerele talente. Împreună cu TechSoup Europe, SAP a inițiat Meet and Code – cea mai mare inițiativă de programare din Europa, care oferă finanțare pentru organizarea de ateliere de programare pentru copii și tineri adulți. De asemenea, oferă traininguri pentru organizații prin care acestea învață cum să insufle pasiune pentru inovație de la vârste fragede și cum să suscite curiozitate pentru viitoarele cariere în tehnologie.