Este clar! Poluarea aerului cauzează demență
Oamenii de știință au publicat de-a lungul anilor studii despre pericolul reprezentat de poluarea aerului. În ultima perioadă, însă, aceștia declară că situația este mai sumbră decât ne putem imagina: “Nu am vreun dubiu în a considera că poluarea aerului cauzează demență”, menționează Caleb Finch, gerontologist și conducătorul rețelei de cercetare USC Air Pollution and Brain Disease. În ceea ce privește efectele pe care poluarea o are asupra sănătății, Finch este de părere că aceasta este la fel de dăunătoare precum fumul de țigară.
Spre deosebire de fumat, nu putem ști întotdeauna când suntem expuși la aer poluat și nu putem decide când să renunțăm.
1.5 ori mai multe șanse de a dezvolta Alzheimer
În 2018 a fost publicat un studiu pe 130.000 de adulți din Londra. Cercetătorii au descoperit că cei care au fost expuși la niveluri ridicate de particule de dioxid de azot (eliberate prin arderea combustibililor fosili) pentru mai mulți ani la rând, aveau șanse de 1.5 ori mai mari de a dezvolta boala Alzheimer – cel mai des întâlnit tip de demență – decât cei expuși la niveluri scăzute.
Un studiu din 2017, publicat în revista medicală The Lancet, a urmărit toți adulții din Ontario, Canada, circa 6.5 milioane de oameni, timp de peste un deceniu. Cercetătorii au descoperit că cei care locuiau mai aproape de șosele și drumuri cu trafic intens erau mult mai expuși riscului de a dezvolta Alzheimer pe perioada desfășurării studiului. Iar starea de sănătate și statutul socioeconomic de la debutul studiului nu au avut vreo importanță. Ambele studii estimează că aproximativ 6-7 procente din toate cazurile de demență pot fi atribuite expunerii la aer poluat.
Conform unei analize semnate de economiștii Kelly Bishop, Nicolai Kuminoff și Jonathan Ketcham în Biroul Național de Studii Economice din SUA, poluarea aerului este un factor determinant pentru declanșarea demenței, mai exact Alzheimer. Cei trei au studiat datele medicale ale 6.9 milioane de americani cu vârsta mai mare de 65 de ani. Datele au fost coroborate cu rapoartele EPA (Environmental Protection Agency) privind calitatea aerului din ultimii 15 ani. Studiul a relevat faptul că persoanele care locuiau în zone în care poluarea aerului era sub nivelul EPA au dezvoltat Alzheimer într-un ritm mai scăzut decât cei din zone cu poluare peste limită. Expunerea la 1 microgram/metru cub de particule poluante în plus pe an a ridicat riscul tipic de demență similar unei diferențe de 2,7 ani în plus la persoanele vârstnice. Similar cu alți factori declanșatori, precum hiperternsiunea arterială și bolile cardiace
Citește și despre riscul asociat folosirii cremelor de protecție solară!
Urmărește-ne și pe Google NEWS