Este reciclarea o iluzie?
Este reciclarea eficientă sau, mai degrabă, un mod de a-ți hrăni orgoliul?
Într-un articol din 2009, revista Discover atrăgea atenția asupra faptului că nu orice recipient de plastic poate fi reciclat. Iar cele care nu pot fi reciclate, dar sunt sortate alături de cele reciclabile, fac mai mult rău decât bine.
Un studiu din 2010 arată că doar 16,5% din totalitatea plasticului colectat este reciclabil. Iar asta pentru obiectele care sunt produce exclusiv din plastic. Dar ce facem cu cele mixte: metal/plastic/sticlă? Același studiu arată cu 52,6% din plasticul folosit în astfel de obiecte îndeplinește criteriile de reciclabilitate. Restul ajunge la groapa cu gunoi.
Recent, New York Times a publicat un material în care prezenta situația mai multor municipalități din SUA care fie au renunțat complet la reciclare, fie au limitat materialele acceptate spre reciclare sau au acceptat prețuri crescute din partea companiilor de reciclare.
Citește și Bucureștiul va fi și mai sufocat de mașini!
Principalul motiv din spatele aceastei crize îl reprezintă decizia Chinei de a renunța să mai importe materiale reciclabile din alte state. Țări precum Tailanda și India au crescut importurile, dar și ele au impus mai multe restricții. Chiar și așa, nici ele nu fac față volumului mare de reciclabile produs de restul celelalte țări. Da, știu, e complicat.
Reciclarea nu este sustenabilă
Reciclarea are sens pentru anumite materiale, dar, economic vorbind, cea mai simplă și ieftină variantă de a scăpa de gunoi este ca acesta să fie îngropat în gropi de gunoi ecologice.
Eforturile depuse în acțiunile de reciclare nu sunt sustenabile. Gândiți-vă la câți metri cubi de apă folosesc oamenii pentru a clăti recipientele înainte de a la depune în containerele speciale. Câte camioane, vapoare și trenuri sunt trimise să colecteze, apoi să transporte containerele cu materiale reciclabile. Cât de mult poluează acestea și ce costuri implică.
Din nefericire, aceste date lipsesc sau sunt insuficiente. Beneficiile reciclării asupra mediului înconjurător sunt încă neclare și diferă în funcție de materialul ce urmează a fi reciclat. Presupunând că aceste materiale nu sunt spălate și procesate doar pentru a ajunge la groapa de gunoi, cum se întâmplă în prezent.
Poate că a venit timpul să recunoaștem că reciclarea e o iluzie. Ne face să ne simțim bine, dar ideea că poate îmbunătăți viața oamenilor sau a planetei este dubioasă.
Urmărește-ne și pe Google NEWS