EXCLUSIV: City Grill și Damian Drăghici, discuții pentru un restaurant cu specific romanes

City Grill, unul dintre cele mai longevive și cunoscute lanțuri de restaurante din România, a sărbătorit recent 20 de ani de activitate pe piața locală. Grupul City Grill a pornit în 2004, cu deschiderea restaurantului City Grill din Primăverii și 50 angajați, ajungând în 2024 la un portofoliu cu 10  branduri și 24 restaurante în toată țara. 

Într-un interviu acordat Digital Business, Daniel Mischie, CEO Grup City Grill, a vorbit despre planurile companiei privind deschiderea unui restaurant cu specific romanes, un proiect la care City Grill colaborează cu celebrul artist de etnie romă, Damian Drăghici. 

Am discutat de foarte multe ori cu Damian Drăghici, de care ne leagă o prietenie foarte veche și pe care îl apreciem ca una dintre valorile inestimabile ale poporului român, despre un restaurant cu bucătărie de etnie romă“, spune Mischie, care adaugă că este vorba despre un proiect aflat în prezent în stadiu incipient, de discuție.

Directorul City Grill mai spune că “dacă în urmă cu 20 de ani gustul dicta alegerea unui restaurant, astăzi, triada gust – calitate servicii – atmosferă și design a devenit un triunghi echilateral, fiecare latură fiind esențială pentru succesul unui restaurant. Echilibrând aceste elemente la un standard foarte ridicat, reușim să oferim o experiență culinară de excepție, apreciată atât de publicul local, cât și de turiștii care ne vizitează restaurantele”.

Un restaurant cu specific rom ar avea succes pentru populația educată și liberală

Dacă proiectul ar fi implementat, ar fi singurul restaurant cu specific romanes din România, nu însă și în Europa, unde există deja localuri cu specific romanes, potrivit antropologului Radu Umbreș, care menționează într-un interviu acordat Hotnews.ro că “imaginea romilor în Spania este una asociată cu spiritul boem, cu un stil nomad de viață care însă este privit mai repede ca exotic. Din diverse motive, printre care robia și sărăcia sunt probabil printre cele mai importante, imaginea romilor în România este asociată mai repede cu stereotipuri negative. Probabil un restaurant cu specific rom ar avea succes pentru populația educată și liberală, dar, din păcate, mulți alții l-ar evita din motive de rasism“.

Au fost câteva tentative dar nu au avut succes din cauza managementului defectuos

În același articol Hotnews, Ciprian Necula, activist rom, membru fondator al Platformei Aresel, doctor în sociologie și profesor asociat SNSPA, crede că tentativele anterioare de a deschide un restaurant cu specific romanes au fost sortite eșecului din cauza prostului management. ”Au existat câteva tentative, unul din restaurante se numea chiar „La Țigănci” (după romanul lui M. Eliade-n.aut.), dar nu au avut succes pentru că patronii nu se pricepeau la management. În plus, imaginea romilor în societatea noastră nu este dintre cele mai fericite, iar romii au internalizat aceste stereotipuri”, explică Necula. 

Vă invit să citiți articolul Hotnews integral aici.



Urmărește-ne și pe Google NEWS