Franța vrea să taxeze Google, Facebook și Amazon

Print Friendly, PDF & Email

Guvernul de la Paris a aprobat controversata taxă digitală pentru companiile din tehnologie. Cele mai vizate firme sunt giganții americani Facebook, Google, Amazon. Donald Trump a cerut o investigație asupra acestei legi, notează The Verge.

Noua lege va impune o taxă de 3% companiilor din tehnologie care au venituri anuale globale mai mari de 750 milioane de euro și peste 25 milioane de euro din operațiunile realizate în Franța. Președintele Macron urmează să semneze decretul de promulgare a legii în următoarele săptămâni.

Așa cum era de așteptat, reprezentanții Biroului de Comerț din SUA nu văd cu ochi buni această taxă și consideră nedreaptă vizarea companiilor de tehnologie americane. După finalizarea investigației, guvernul de la Washington va decide cum va răspunde la această acțiune.

VIDEO: Cum arată depozitul Amazon unde oamenii și roboții lucrează cot la cot

Și Camera de Comerț a Statelor Unite, care reprezintă interesele companiilor americane, a publicat o declarație prin care condamnă taxa digitală: “legislația va afecta companiile și lucrătorii americani”. De asemenea, Consiliul Industriei de IT din SUA, care include companii precum Facebook și Google, a menționat într-o reacție oficială că planul francez este “o îndepărtare semnificativă și îngrijorătoare” de la eforturile internaționale de globalizare a tehnologiei.

Bruno Le Maire, Ministrul de Finanțe francez a declarat că “Franța este o națiune suverană care decide singură asupra taxelor pe care le aplică. Și așa va rămâne pe viitor”. Tot Le Maire a numit votul de joi din senatul francez drept un moment crucial în care guvernele trebuiau să ia atitudine în fața giganților digitali. El spune că aceștia se transformă în state suverane care scapă nepedepsite pentru acțiunile lor prin care ocolesc legislații pentru a nu plăti taxe sau a le menține la un nivel foarte scăzut.Urmărește-ne și pe Google NEWS