Ghidul cumpărătorului pentru biciclete Fixie și Single Speed: la ce să fii atent

Print Friendly, PDF & Email

Bicicletele fixie (sau fixed gear) și cele single speed sunt o opțiune populară pentru cei care caută o experiență de pedalat simplă și minimalistă. Cu toate acestea, înainte de a cumpăra o astfel de bicicletă, există câteva aspecte cheie pe care ar trebui să le iei în considerare. Acest ghid te va ajuta să înțelegi ce să cauți atunci când achiziționezi o bicicletă fixie sau singlespeed.

Cadrul și materialul acestuia

Alegerea cadrelor și a materialului potrivit reprezintă un aspect crucial. Oțelul este preferat pentru robustețea sa și abilitatea de a absorbi șocurile din drum, oferind o plăcere autentică în pedalat. Aluminiul este o opțiune ușoară și mai rigidă, excelentă pentru deplasări rapide în oraș. Pe de altă parte, cadrele din fibră de carbon sunt cele mai ușoare și oferă performanțe superioare, dar pot fi costisitoare.

Dimensiunea Roților

Dimensiunea roților influențează în mod direct comportamentul bicicletei. Roțile mai mari, de exemplu, de 700c, oferă stabilitate la viteze mari și pot trece ușor peste denivelări. În contrast, roțile mai mici, cum ar fi cele de 650c, fac bicicleta mai agilă și pot fi mai potrivite pentru oraș sau curse în interiorul orașului.

Transmisia bicicletelor fixie și single speed

Bicicletele fixie au o transmisie fixă, ceea ce înseamnă că pinionul este fixat pe butucul roții din spate și conectat direct la pedale cu ajutorul lanțului. Roata se mișcă, astfel, în același timp cu pedalele. Aceasta poate oferi o experiență simplă și directă de pedalare. 

Single speed-urile au pinioane freewheel, care permit pedalelor să se oprească de a se mișca atunci când bicicleta se deplasează înainte. Cu alte cuvinte, te poți opri din pedalat și să lași bicicleta să ruleze în continuare fără a pedala.

Calitatea angrenajului pedalier este foarte importantă pentru performanța, durabilitatea și confortul bicicletei tale. Angrenajul pedalier este una dintre cele mai solicitate părți ale bicicletei, deoarece primește forța din pedale și o transmite roții din față pentru a genera mișcare – reprezentant Hotbikes.ro, furnizor de biciclete single speed și fixie

Raportul angrenajului (sau “gear ratio”) este o măsură a raportului dintre dimensiunea (numărul de dinți) foii angrenajului și cea a pinionului. Un raport mai mare oferă o pedalare mai ușoară, în timp ce un raport mai mic asigură o pedalare mai grea, dar mai eficientă la viteză mare. Alegerea unui raport de angrenaj potrivit depinde de terenul pe care vei pedala și de preferințele tale personale. Spre exemplu, pentru un oraș plat cum este București, un raport ușor este 46×16.

Alegerea unui lanț potrivit pentru bicicletele fixie sau cele single speed este la fel de importantă ca și alegerea angrenajului pedalier, deoarece lanțul este componenta care transmite puterea de la angrenajul pedalier la pinionul de pe roata din spate.

Când alegi un lanț pentru biciclete fixie, trebuie să fii atent la următoarele aspecte: să fie dedicat bicicletelor cu o singură viteză, acestea sunt, de obicei, mai robuste și mai rezistente decât cele folosite pe bicicletele cu mai multe viteze. Lanțurile pentru bicicletele fixie sunt, de obicei, mărcate cu “1/8” (de exemplu, 1/8″ x 1/2″) și sunt mai late decât cele pentru biciclete cu schimbător de viteze (care sunt de obicei “3/32”). Lanțurile de calitate sunt fabricate din materiale mai dure și sunt tratate termic pentru a rezista uzurii și coroziunii. Lanțurile pot avea diferite tipuri de închidere, cum ar fi zale rapide sau pini de închidere. Asigură-te că închiderea lanțului este sigură și ușor de utilizat. Dacă schimbi lanțul frecvent sau dacă faci întreținere pe traseu, un sistem de închidere rapidă poate fi util.

Componente

Calitatea componentelor contează. Verifică calitatea angrenajului, a jantelor, a frânelor și a șeii. Componentele de calitate îmbunătățesc performanța și durabilitatea bicicletei. De asemenea, poți lua în considerare componente suplimentare, cum ar fi ghidonul și pedalele, pentru a-ți personaliza experiența de pedalat.

Confortul și Mărimea Cadrelor 

Mărimea cadrelor este esențială pentru confort. Bicicleta trebuie să se potrivească înălțimii și proporțiilor corpului tău. Un cadru prea mic sau prea mare poate duce la disconfort și probleme de control. Consultă un ghid de mărimi înainte să cumperi o bicicletă.

Prețul bicicletelor fixie și single speed

Prețurile bicicletelor fixie și single speed variază semnificativ în funcție de mai mulți factori, inclusiv calitatea componentelor, marca bicicletei, construcția cadrelor, accesorii suplimentare și altele. În general, poți găsi biciclete fixie într-o gamă largă de prețuri, de la opțiuni accesibile până la biciclete premium.

Este important să îți stabilești un buget înainte de a căuta o bicicletă fixie și să decizi ce caracteristici și calități cauți. În plus, să acorzi atenție și cheltuielilor pentru echipamentele de protecție și accesorii suplimentare, cum ar fi cască, luminile, antifurt și alte necesități.

Accesorii și Personalizări

Ia în considerare ce accesorii suplimentare sau personalizări dorești să adaugi bicicletei. Acest lucru poate include suporturi pentru sticle de apă, portbagaje, suporturi pentru lumini sau alte accesorii care îți pot face experiența de pedalat mai plăcută și mai funcțională.

Recenzii și Reputația Producătorului

Citirea recenziilor și cercetarea reputației producătorului poate oferi o perspectivă mai clară asupra calității și fiabilității bicicletei pe care vrei să o cumperi. Alege un producător de încredere și ia în considerare părerile altor cicliști înainte de a lua o decizie finală.

Featured Image by drobotdean on FreepikUrmărește-ne și pe Google NEWS