Gigantul tech SAS, controlat timp de 45 de ani de CEO-ul Jim Goodnight, anunță planurile pentru listarea la bursă

Americanii de la SAS, cu operațiuni și în România, anunță intenția de a fi “gata” pentru o ofertă publică inițială (IPO-ready) până în 2024. Decizia a surprins lumea tech și de business, având în vedere că gigantul SAS a fost, timp de 45 de ani, cea mai mare companie software deținută “pe persoană fizică”. 

SAS (Statistical Analysis Software) a fost fondată în 1976 de James (Jim) Goodnight și câțiva colegi din cadrul North Carolina State University. Creat inițial pentru a fi utilizat în cercetările din domeniul agriculturii, software-ul SAS a fost adoptat rapid de companii, instituții și mediul academic.

În 2020, SAS a generat venituri de cca 3 miliarde dolari și a realizat cel de-al 45-lea an consecutiv de profitabilitate. În plus, compania a realizat o creștere a veniturilor de 8,4% în prima jumătate a anului 2021.

Pentru a deveni IPO-ready, SAS anunță că va începe să ia măsuri precum rafinarea structurii sale de raportare financiară, eficientizarea anumitor procese operaționale și sporirea focusului pe segmentele platformei sale în care compania poate continua să aibă succes și să crească în beneficiul acționarilor.

Compania va continua în același timp să investească sume semnificative și să dezvolte capabilitățile sale AI și soluțiile de analiză avansată de date, pentru a satisface nevoile clienților și a-și extinde poziția de lider pe o piață în creștere, extrem de competitivă și din ce în ce mai dinamică, se arată în comunicatul de presă.

Conform CEO-ului Jim Goodnight, prin listarea la bursă, compania va “oferi oportunitatea angajaților, clienților, partenerilor și comunității SAS de a participa la succesul nostru. Ca organizație, ne concentrăm pe dezvoltarea continuă, cu o creștere sustenabilă, ce se bazează pe brandul și platforma de încredere pe care le-am creat. Am construit o bază solidă operațională și financiară, pentru a ne asigura un viitor și mai bun. Acum este timpul să ne pregătim pentru următorul capitol”.

În România, SAS colaborează cu cele mai mari bănci și companii de telecomunicații, subsidiara fiind condusă de Ștefan Baciu, Country Manager. Compania este, de asemenea, implicată în țara noastră și în inițiative academice, la începutul anului anunțând un proiect ambițios de instruire a 5.000 de specialiști data science în următorii patru ani.