Google Cloud a șters accidental contul unui fond de pensii australian de $125 miliarde

Aproape 500.000 de clienți ai fondului de pensii UniSuper nu și-au putut accesa conturile timp de o săptămână.

Google a reușit performanța de a șterge contul unui fond de pensii australian, cu o valoare de 125 miliarde de dolari. UniSuper avea, ca măsură de siguranță, o copie a fișierelor salvate într-o altă locație geografică, tot pe Google Cloud, însă și acest cont a fost șters, raportează The Guardian.

Din fericire pentru utilizatori, fondul mai avusese o copie de rezervă la un alt furnizor, după o săptămână în care clienții nu și-au putut accesa conturile, s-a reușit repunerea în funcțiune a tuturor serviciilor. 

„Acesta este un eveniment izolat, ‘unic în felul său’, care nu s-a mai întâmplat niciodată cu niciunul dintre clienții Google Cloud la nivel global,” au declarat CEO-ul Google Cloud, Thomas Kurian, și CEO-ul UniSuper, Peter Chun, într-o declarație comună obținută de publicația The Guardian. „Acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple. Google Cloud a identificat evenimentele care au condus la această perturbare și a luat măsuri pentru a se asigura că aceasta nu se va mai întâmpla.”

Deși Google a declarat că greșeala nu s-a întâmplat niciodată anterior pe cloud, posibilitatea de glitch-uri și întreruperi sunt motive de îngrijorare pentru companii și guverne care își mută tot mai mult datele către furnizorii de software de cloud. Potrivit Google, cele mai mari 1.000 e companii din lume și 90% dintre „unicornii” AI, folosesc Google Cloud.

Cloud-ul Google vulnerabil la atacuri cyber

La sfârșitul anului trecut, Bitdefender anunța că a descoperit noi tehnici de atac care vizează Google Workspace şi ar putea facilita lansarea de atacuri ransomware sau sustrageri de date. „Google Credential Provider for Windows (GCPW) – care oferă organizaţiilor o gestionare eficientă a computerelor angajaţilor şi integrare cu Google Workspace. GCPW permite autentificarea utilizatorilor prin conturile Google Workspace, aplicând politici de securitate precum autentificarea în doi paşi şi implementarea politicilor de gestionare a dispozitivelor mobile (MDM) pentru administrarea la distanţă a staţiilor de lucru”, potrivit reprezentanţilor Bitdefender, citați de Business Magazin.

În aprilie, Google a decis să își concedieze 28 de angajați care au protestat împotriva unui contract de cloud computing pe care compania l-a încheiat cu guvernul israelian. Acești angajați au organizat proteste atât în birourile Google din New York, cât și în cele din Sunnyvale, California, exprimându-și opoziția față de susținerea acordată Israelului în contextul conflictului din Gaza. În Sunnyvale, protestatarii au intrat în biroul directorului general al Google Cloud, Thomas Kurian, conform unei postări pe rețeaua X a grupului care a organizat demonstrația, numit No Tech For Apartheid.

Manifestanții au afișat bannere pe care scria “Gata cu genocidul pentru profit” și “Suntem alături de palestinieni, arabi și musulmani la Google”. Conform No Tech For Apartheid, Google și Amazon au un contract în valoare de 1,2 miliarde de dolari pentru furnizarea de servicii de cloud computing guvernului și armatei israeliene, cunoscut sub numele de Proiectul Nimbus.

 



Urmărește-ne și pe Google NEWS