Insultele ne rănesc chiar dacă vin de la roboți

Conform unui studiu recent, oamenii sunt deranjați de insulte și jigniri, chiar dacă știu că acestea vin din partea unor roboți programați special pentru acest lucru, notează futurity.org.

Cu toate că insultele folosite de robot nu au fost agresive: Trebuie să-ți spun, ești un jucător groaznic sau Pe parcursul meciului, jocul tău a devenit haotic, oamenii tot au fost afectați, performanțele lor diminuându-se, comparativ cu momentele în care robotul îi încuraja.

Cei 40 de participanți la studiu știau că joacă împotriva unui robot și aveau cunoștințe tehnice peste medie, conform principalului autor al studiului, Aaron M. Roth, masterand în cadrul Carnegie Mellon University Robotics Institute. Aparent, aceste cunoștințe nu au contat, rezultatele oamenilor având de suferit din cauza insultelor robotului.

Jocul pe care participanții l-au jucat împotriva robotului Pepper, un robot umanoid dezvoltat de SoftBank, se numește Stackelberg game și este un concept de joc de strategie economică folosit în mai multe domenii pentru a susține deciziile de management.

Studiul are implicații enorme într-o lume în care numărul de roboți și dispozitive IoT înzestrate cu capabilități de inteligență artificială este de așteptat să crească exponențial. “Ne putem aștepta ca roboții utilizați pentru asistență în propria casă să fie cooperanți, dar în situații precum cumpărăturile online, este posibil ca ei să nu aibă aceleași obiective ca noi”, au declarat autorii studiului.

Acesta este unul dintre primele studii care analizează interacțiunea om – robot într-un mediu în care cele două părți nu colaborează. Specialiștii sunt de părere că abilitatea roboților de a oferi răspunsuri prompte ar putea avea implicații în tratamentul sănătății mintale, machine learning, poate chiar și în utilizarea roboților ca asistenți personali.

CITEȘTE ȘI Studiu Retail: Millennialii vor ca frigiderul să le comande de mâncare

photo: bkmag.com