INTERVIU Cătălin Șomfălean, Innobyte [1/2]: clienții vor alege magazinul online a cărui “voce” răsuna mai tare în mulțime

Innobyte este unul din principalii jucători pe piața de ecommerce din România, cu o cifră de afaceri de 1.8 milioane de euro în 2020, an marcat de criza COVID-19. Compania oferă servicii de dezvoltare web, mobile, ecommerce pentru unele dintre cele mai mari companii printre care se numără Fashion Days, Noriel, eMAG, Altex sau British American Tabacco. Am discutat cu Cătălin Șomfălean, Managing Partner Innobyte, despre provocările anului trecut, proiectele implementate și ce tendințe se întrevăd pentru piața de ecommerce din România.

Cât de dificil a fost 2020 pentru Innobyte? Ce a fost cel mai greu?

2020 a fost ca un zbor turbulent cu avionul; cei din online s-au bucurat de adrenalină, cei din offline au încercat să se obișnuiască cu ea, dar toți au aplaudat la finalul cursei. La începutul pandemiei am rămas în gardă și am analizat foarte bine lucrurile, astfel încât să luăm cele mai bune decizii atât pentru business și echipă, cât și pentru partenerii noștri.

CITEȘTE PARTEA II A INTERVIULUI CU CĂTĂLIN ȘOMFĂLEAN AICI

A fost un an dificil, intens, în care ne-a lipsit cel mai tare interacțiunea cu echipa și partenerii. Am gândit noi moduri de a ne conecta în online, aici mă refer la cafeaua de dimineață pe Zoom cu colegii, “ieșiri la bere” după program, pe canalele online, sau chiar o petrecere online de Crăciun.

Privind în urmă, în ciuda schimbărilor și a contextului actual, suntem recunoscători pentru un an cu rezultate peste așteptări și că suntem cu toții bine, sănătoși.

Cu ce venituri ați încheiat 2020? Cum a fost comparativ cu estimările de la începutul anului? Dar cu cele de la debutul pandemiei?

La începutul anului 2020 ne-am propus o cifră de afaceri de 1,4 mil.euro. În ciuda provocărilor economice semnificative la nivel mondial și local, am încheiat anul cu rezultate foarte bune, cu o cifră de afaceri de 1.8 milioane euro.

În general, după dușul rece generat de debutul pandemiei și incertitudinea resimțită în mediul de business, lucrurile în online au mers foarte bine, iar pentru noi a urmat o perioadă aglomerată. Creșterea a venit ca urmare a dezvoltării serviciilor clienților noștri actuali și o bună gestionare a activității companiei. Am monitorizat cu atenție activitatea și indicatorii financiari pe parcursul întregului an, fiind pregătiți să ajustăm în permanență lucrurile, în funcție de evoluția pandemiei.

Ce fel de proiecte ați desfășurat anul trecut și cum au fost ele diferite de cele implementate anterior?

2020 a fost, cu siguranță, un an favorabil pentru dezvoltarea în online, în care noi am lucrat la foc continuu pentru a asigura suport companiilor pentru care furnizăm soluții software. După un început modest în perioada plină de incertitudine, ca o urmare firească a nevoii companiilor de a-și regândi strategiile și pașii viitori, am înregistrat un număr crescut de cereri pentru serviciile noastre.

Am lucrat la proiecte de anvergură de pe piața autohtonă de ecommerce, dar și din afara țării. În general, am înregistrat o creștere spectaculoasă a cererii de servicii din partea partenerilor actuali, pe fondul nevoii lor de a-și dezvolta platforma.

Comparativ cu anii trecuți, în 2020 am sesizat o nevoie persistentă a celor implicați în ecommerce de a accelera procesul de dezvoltare, de a-și securiza platformele și de a le îmbunătăți rapid pentru a se adapta la contextul actual.

Pentru o gestionare eficientă a dezvoltării platformelor clienților noștri și pentru a asigura maximizarea potențialului dezvoltărilor, am oferit, de asemenea, servicii de consultanță de business și audituri de performanță, securitate sau de cod. În urma acestora, am stabilit împreună etapele necesare pentru a ajunge în punctul dorit. S-a pus accent pe performanța și securitatea platformei, pe implementarea a noi modele logistice adaptate pandemiei, dar și pe crearea unor experiențe cât mai plăcute pentru clienții magazinelor online.

Ce tendințe se conturează în segmentul ecommerce în Romania? Mai există diferențe notabile între țara noastră și alte geografii sau s-a redus timpul de “import” al noutăților în acest domeniu?

Piața de ecomm din România este încă una tânără, dar cu rezultate remarcabile de la an la an. Dezvoltarea accelerată din ultimul an s-a produs, firește, ca urmare a pandemiei, însă exista oricum un trend ascendent. Cred că sunt câteva tendințe interesante începute încă din anii trecuți și care vor continua și în 2021, iar acțiunea tuturor celor implicați în ecommerce se va desfășura în jurul utilizatorului mai mult ca oricând.

Una dintre tendințele care s-a remarcat încă din anii trecuți este dezvoltarea platformelor de tip marketplace, unde se mizează pe oferirea unei game variate de produse. Alături de această tendință, remarcăm un interes crescut și pentru dezvoltarea magazinelor nișate, unde se pune mai mult accent pe personalizare și crearea unei experiențe deosebite pentru clienți. Aici putem să vorbim de magazine destinate pasionaților de fotografie, cafea premium sau accesorii pentru pescuit.

Modelul de subscription este o altă tendință ce se remarcă în piață. Acesta permite magazinelor online să își asigure clienți recurenți pentru care vor livra produsele lor preferate cu o anumită regularitate.

Se va pune din ce în ce mai mult accent pe calitate și pe diferențiatori. Într-o piață în care există tot mai mulți ofertanți, clienții vor alege să acceseze magazinul online a cărui “voce” răsuna mai tare în mulțime, vor cumpăra de la acele magazine care oferă o experiența sigură și foarte bună de navigare și cumpărare, și vor efectua noi achiziții de la magazinele care i-au cucerit. Este nevoie de o strategie pe termen lung, continuă, pentru a caștiga această bătălie.

Cum credeți că va evolua piața, având în vedere numărul mare de magazine online noi, respectiv migrarea consumatorilor către acest mediu de achiziție?

În 2021, cea mai bună strategie pentru retaileri ar putea fi intrarea pe piața de ecommerce sau consolidarea poziției în online. Practic, întrebarea nu este dacă să intre sau nu în online, ci ce mai așteaptă?

Asistăm la o digitalizare accelerată. În ecomm, aceasta poate însemna două lucruri: intrarea rapidă în online a unor retaileri, cu platforme cu mult potențial de dezvoltare, iar pentru cei care aveau deja o prezență în online, îmbunătățirea proceselor, platformelor și a securizării platformei.

Desigur, această accelerare înseamnă și creșterea concurenței. Nu este suficient să ai o prezență online, ci una care să îți asigure creșterea și continuitatea business-ului. Noi, la Innobyte, înțelegem asta foarte bine și construim alături de partenerii noștri magazine performante care integrează toate elementele necesare desfășurării activității la un nivel superior.

De asemenea, dezvoltarea ecommerce-ului aduce mai multe posibilități pentru clienții online, mai multe variante de alegere între magazinele online care oferă același produs. Magazinele online vor concura mai mult pentru atragerea și retenția clienților.

Consumatorii au răspuns foarte bine în fața online-ului, fie că vorbim despre cei care s-au inițiat de curând într-ale internetului sau despre cei care obișnuiau să cumpere online și înainte. În pandemie, online-ul a fost puntea de legătură între companii și clienții lor, între oameni și companiile la care lucrează, și chiar între oameni.



Urmărește-ne și pe Google NEWS

One Reply to “INTERVIU Cătălin Șomfălean, Innobyte [1/2]: clienții vor alege magazinul online a cărui “voce” răsuna mai tare în mulțime”

Comments are closed.