INTERVIU Florin Neby (Neby Fitness) – Statul trebuie să se gândească ce este mai important pentru români: să deschidă o economie și să pună la punct un plan de susținere a celor afectați SAU să țină oamenii în casă pentru a-i feri de virus și dacă nu mor de virus vor “muri de foame” în 5-6 luni

Florin Neby, fost campion mondial şi european la gimnastică masculină, și-a deschis propriul club de fitness în urmă cu 5 ani, firma sa înregistrând anul trecut venituri de peste 2 milioane de lei. Neby Fitness operează două săli în București, în zona Băneasa, respectiv Domenii-Ion Mihalache, iar Florin spune că avea în plan să mai deschidă o locație anul acesta, însă a trebuit să amâne acest proiect datorită pandemiei de Covid-19. Am discutat cu Florin Neby despre:

  1. Măsurile implementate de Neby Fitness pe perioada stării de urgență
  2. Ce s-a întâmplat cu angajații clubului în această perioadă
  3. Planurile înainte de pandemie și impactul acestia în cifra de afaceri
  4. Când se vor redeschide sălile de fitness
  5. Ce propuneri au trimis jucătorii din industrie către Guvern în vederea relansării acestui sector care generează 250 mil euro / an
  6. Care este Planul B pentru Neby Fitness
  7. Cum va arată sala de fitness în era post-pandemie

Ce măsuri ați implementat în activitatea clubului pe perioada stării de urgență? Unele sali au lansat antrenamente video / live. Ați avut și voi astfel de cursuri?

Încă din momentul în care am închis cluburile, am început să luăm măsuri pentru ca membri noștri să aibă continuitate în a face mișcare, fie ea și prin intermediul platformelor online. Important a fost pentru noi să ne menținem clienții și din segmentul B2B, așă că în cel mai scurt timp am început antrenamente online cu angajații care lucrează remote ai mai multor companii din Romania.

Tranziția din offline în online nu a fost grea, având un proiect de programe online pe care l-am menținut în pending încă din 2013, tot ce am avut nevoie a fost să facem un crowdfounding la nivel de database, pentru a-l dezvolta. În prezent se lucrează la un sistem prin care le putem închiria clienților noștri  kit-uri cu accesorii (gantere, saltele, kettlebell-uri) pe care să le folosească acasă în antrenamentele lor.

Cum ați procedat cu angajații, i-ați trimis în șomaj tehnic, ați renunțat la o parte dintre ei?

Angajații în acest moment sunt în șomaj tehnic, dar îi susținem cât putem pentru a trece mai ușor peste această perioadă. Colaboratorii sunt în continuare activi prin intermediul claselor online pe care le facem, programelor corporate, dar și prin alte evenimente organizate în colaborare cu parteneri dragi nouă din alte sectoare de business.

Ce planuri de business aveați pentru acest an și cât de mare estimezi că vă fi impactul crizei Covid-19 în veniturile pentru anul în curs?

Anul acesta l-am început cu mindset-ul de a deschide un nou club. Pentru actualele locații aveam elaborat împreună cu echipa un plan de creștere cu 15% până la 20% a numărului de membri activi. Am mutat aceste milestone-uri pentru 2021.

În acest an, focusul nostru este pe menținerea sănătății echipei și asigurarea unui sistem prin care membri să se simță cât mai safe atunci când vin la sală. În același timp, pentru că în perioada pandemiei am avut în fiecare zi ore de streaming și activări online, nu vom opri streaming-ul chiar și după reluarea activității. Este important să rămânem conectați cu toți pasionații de fitness ce urmăresc activitățile noastre.

Referitor la pierderi, da, în fiecare lună se pierde aproximativ 10% din cifra de afaceri, dar nu facem o dramă din asta. Această pandemie are și parti bune, s-a confirmat încă o dată cât este de importantă sănătatea, mulți am învățat să facem sport de acasă și, după o perioadă scurtă în care am dat năvală în supermarketuri, în utima lună și jumătatea am învățat să cumpărăm atât cât consumăm. Toate aceste schimbări ne ajută să ne construim obiceiuri mai sănătoase.

Începând cu 15 mai se vor redeschide anumite sectoare economice. Când crezi că ar trebui redeschise și sălile de fitness?

Sălile de fitness puteau să fie și ele deschise din data de 15 mai. Oricum vom învața să trăim cu virusul, așa cum am depășit multe alte epidemii și situații de risc pentru noi. Blocarea activității aduce în continuare doar pierderi pentru țoață lumea, dar decizia nu este a noastră. Statul trebuie să facă un efort și să se gândească ce este mai imortant pentru români, să deschidă o economie și să pună la punct un plan de susținere a celor afectați sau să țină oamenii în casă pentru a-i feri de virus și dacă nu mor de virus vor “muri de foame” în 5-6 luni.

Suntem optimiști și sperăm totuși că din data de 1 maxim 15 iunie să reîncepem activitatea, chiar dacă se vor impune multe restricții la început.

Ce pot face jucătorii din această industrie pentru a grăbi adoptatea de către Guvern a unor măsuri de relansare a activităților în sălile de fitness?

Pașii s-au făcut deja. Am trimis către Guvern, împreună cu alți colegi din industrie, un set măsuri pe care noi, ca operatori, să le putem implementa, dar care, în același timp, să arate Guvernului mediul sigur în care oamenii și-ar desfășura activitățile fizice. Este important că statul să înțeleagă că mișcarea pentru om este o necesitate, nu un moft.

Nu am inventat reguli și măsuri noi. Ne-am uitat atent la măsurile adoptate de Belgia, Marea Britanie și China, adică țări în care s-au deschis cluburi de fitness și le-am adaptat la nivelul și cultura noastră de țară. În China, spre exemplu, s-au deschis doar cluburile care pot avea aerisire naturală, dar măsurile comune de distanțare și igienizare sunt implementate în toate țările.

Care este Planul B? Dacă Guvernul nu va decide redeschiderea sălilor de fitness până la finalul anului, ce măsuri veți lua?

Dacă Guvernul va lua aceasta decizie, deși este greu de crezut că va suspenda o industrie de 250 milioane de euro, ne vom canaliza toate resursele în mediul online și gândim campanii pe termen mediu, care să ne ajute să avem cel puțin break-even în fiecare lună. Bineînțeles că acest lucru depinde și de măsurile pe care statul le va adopta pe lângă această decizie.

În acest moment lucrăm la 2 planuri, cel în care statul va veni în continuare cu suport, dar și cel în care suntem singuri în deșert.

Cum va arată sala de fitness în era post-pandemie?

Cu reguli stricte și măsuri severe cel puțin în primele 2 luni, va fi un challenge pentru toate cluburile din industrie. În primele șase luni probabil va trebui să învățăm să ne ajustăm cheltuielile la încasări de 50-70% din potențialul cluburilor.

Posibil ca de la începutul anului 2021 să putem proiecta un buget de venituri și cheltuieli apropiat de cel stabilit pentru 2020. Este greu de anticipat pentru că, în acest moment, parte din economie fiind blocată, nu putem să conștientizăm cât de mare este criza și care este comportamentul consumatorului, dar un lucru este cert, oamenii vor să se întoarcă la sală.

5 ani! Atât mai au la dispoziție furnizorii de energie pentru a-și transforma modelele de business și a rămâne competitivi

 



Urmărește-ne și pe Google NEWS