INTERVIU Radu Chirilă, selfd.id: încercăm să obținem finanțare de 1 milion euro

selfd.id este prima platformă integrată de identitate digitală descentralizată din România prin care persoanele fizice, companiile și instituțiile își pot gestiona interacțiunea în mediul online. Am scris despre platformă aici.

selfd.id facilitează accesul oricărei instituții sau organizații din spațiul public și privat din România pentru a emite acreditări digitale verificabile, care sunt acceptate în funcție de nivelul de încredere furnizat de emitent. Am discutat cu Radu Chirilă (foto), co-fondator și managing partner, despre planurile platformei după recenta lansare.

Radu Chirilă, Co-founder & Managing Partner

Ce utilizări concrete are platforma selfd.id

Prima integrare a platformei este în domeniul medical și vine în sprijinul bolnavilor de schizofrenie unde, cu ajutorul platformei de identitate selfd.id și a portofelului digital verificabil.eu, medicii psihiatri care folosesc platforma medicală sunt certificați că sunt medici, că au drept de liberă practică în psihiatrie și că pot trata pacienții bolnavi de schizofrenie.

În contextul actual al pandemiei COVID-19, tehnologia selfd.id poate fi utilă pentru laboratoare medicale, clinici în vederea emiterii către portofelele electronice verificabil.eu (ale posesorilor) credențiale de tipul “rezultat test covid + data analiză”, “rezultat analiză anticorpi covid IgG, IgM + data analiză” sau “statut vaccinat anti-covid + tip vaccin + data + etc” – Radu Chirilă

Credențialele  pot fi prezentate și verificate instant de entitațile care le solicită și care au încrederi în datele furnizate – continuă Chirilă – fără a se ridica probleme de confidențialitate a datelor, acestea fiind stocate exclusiv în portofelul electronic, la purtător.

Platforma poate oferi posibilitatea oricărui medic, indiferent de specializare, de a-și obține un credențial prin care să facă dovada că are drept de liberă practică valid în momentul în care acest lucru îi este necesar, cum ar fi în cazul unui proces de malpraxis etc.

Chirilă menționează că selfd.id este utilă și pentru call center-uri deoarece “poate contribui la reducerea timpului de operare/solicitare și, implicit, a costurilor de operare prin identificarea instantanee a clientului”.

Potrivit co-fondatorului, tehnologia este benefică și companiilor cu mulți angajați, cărora li se pot emite credențiale utile în procese interne, precum accesul la diverse resurse, reducerea timpului aprobărilor sau a costurilor legate de audit.

Angajații pot prezenta adeverința digitală de angajat altor organizații cum ar fi banca, furnizori utilități, dealer auto, care la rândul lor își pot eficientiza interacțiunea cu clienții și procesul de vânzări, iar aici vorbim de identificare la distanță fără deplasare la sediu, eliminare birocrație, timp redus, siguranță, etc.

Baza de utilizatori selfd.id începe să prindă contur

Lansată recent de trei antreprenori români, Cristian Talle, Radu Chirilă și Cătălin Talle, selfd.id începe să-și consolideze baza de utilizatori și să se dezvolte cu fiecare nou parteneriat realizat. Chirilă menționează că platforma a trezit interesul unor organizații importante din SUA și Europa pentru integrarea selfd.id în ecosisteme mai largi.

Credem că 2021 va fi anul în care vom vedea un val masiv de adopție și integrare a noului tip de infrastructură, în toate domeniile. Domeniul nostru este foarte dinamic, spre exemplu, de la lansarea noastră recentă am fost contactați deja de câteva organizații importante din SUA și Europa pentru a integra platforma selfd.id în ecosisteme mai largi.

Investiții și priorități pentru 2021: “Dorim să facem identitatea digitală o realitate accesibilă, în siguranță, în Europa și în lume”

Lansată din fonduri proprii, platforma selfd.id este un produs unic din punct de vedere tehnic ce poate fi personalizat în funcţie de nevoile companiilor care îl vor adopta, spune Radu Chirilă.

În funcție de investițiile pe care vom reuși să le atragem, vom accelera extinderea echipei și dezvoltarea unor funcționalități suplimentare. Selfd.id este un produs fără granițe și deja avem multe solicitări de colaborare tehnică de la companii din toate colțurile lumii. Dorim să facem identitatea digitală o realitate accesibilă, în siguranță, în Europa și în lume.

selfd.id țintește o finanțare de 1 milion de euro pentru perioada următoare, buget ce va susține dezvoltarea plaftormei, elaborarea de materiale educative și integrarea cu alte rețele și platforme software complementare (ex. soluții de workflow management în cloud).

 

 

 



Urmărește-ne și pe Google NEWS