IT-iștii către legislativ: Gândiţi-vă bine înainte să renunţaţi la scutirea de impozit pentru că s-ar putea să pierdeţi mai mult decât câştigaţi!

Print Friendly, PDF & Email

Asociația patronală a firmelor de software și servicii – ANIS – a prezentat ieri în cadrul unei conferințe de presă cel mai recent studiu al pieței locale de IT și a tras un semnal de alarmă asupra fragilității acestei ramuri a economiei. Conform reprezentanților ANIS, în ianuarie 2016 beneficiau de scutirea de impozit 33.800 de oameni din IT și aproximativ 3.000 de companii. Impactul bugetar deste de 5 miliarde de euro. Dacă presupunem că s-a dublat numărul de programatori scutiţi în 2019, am avea un impact bugetar maxim de 10 miliarde de euro.

Merită să fie eliminată scutirea de impozit în acest caz se întreabă IT-iștii. Industria de IT este sectorul cu cea mai bună performanță din economia națională. Numărul de companii multinaționale care și-au deschis birouri în România crește de la an la an. La fel și businessurile autohnone în domeniu, au cunoscut un avânt. În plus, dezvoltarea industriei tech a încurajat și dezvoltarea de alte afaceri conexe care generează locuri de muncă și care plătesc taxe și impozite. Toate acestea, crearea de valoare la nivel național, dezvoltarea de afaceri antreprenoriale și atragerea de investiții străine, crearea de locuri de muncă, taxele plătite către bugetul de stat, toate valorează mult mai mult decât 10 miliarde de euro pe an.

Practic nu ai făcut mai nimic, decât această scutire de impozit dată în 2001, şi cu nişte rezultate atât de bune pe termen lung, îţi permiţi să destabilizezi acest sector? Aceasta este întrebarea pe care trebuie să şi-o pună legislativul înainte de a da o rezoluţie de o formă sau alta? – Gabriela Mechea, Director Executiv ANIS

Chiar dacă pare îmbucurătoare vestea că cifra de afaceri a industriei locale de tech va atinge 5.9 miliarde de euro la finalul lui 2019, circa 6% din PIB, lucrurile nu stau chiar atât de bine în piață. Firmele cu capital străin, deși reprezintă numai 10% din numărul total de companii din industrie, generează 73% din veniturile pieței și au un ritm susținut de creștere, de circa 12% pe an, comparativ cu cele românești, care generează circa 27% din piață, iar în ultimii trei ani au fost marcate de stagnare.

scutire de impozit

Pentru menținerea și dezvoltarea unei industrii IT puternice, care să genereze în continuare rezultate remarcabile, autoritățile statului trebuie să susțină în continuare atât investițiile străine, cât mai ales companiile mici și medii din România, care au nevoie de un climat predictibil, respectiv de măsuri fiscale și condiții economice care să încurajeze progresul – Gabriela Mechea, Director Executiv ANIS

Potrivit studiului menționat, volumul pieței locale de IT a crescut în ultimii ani cu o rată relativ constantă, de aproximativ 500 de milioane de euro pe an. Pentru sfârșitul lui 2019, ANIS estimează un volum de 5,9 miliarde de euro, din care 4,8 miliarde de euro reprezintă segmentul software și servicii, iar 1,1 miliarde alte activități din piața de IT. În acest context, ANIS estimează menținerea cotei de creștere anuală, atingând un procent de 25% până în 2022, respectiv un volum de 7,3 miliarde de euro.

Aproximativ jumătate din veniturile totale (2,7 miliarde de euro) sunt generate de companii mari, cu peste 250 de angajați, urmate de companiile mici (cu până în 50 de angajați) care aduc un volum de 2,1 miliarde de euro și companii medii (50 – 249 angajați), care contribuie cu 1,2 miliarde de euro. La nivel geografic, Bucureștiul contribuie cu 63% dintre venituri, iar celelalte regiuni importante sunt Nord Vestul cu o pondere 18%, Vestul cu 5%, zona centrală cu 6% și Nord-Estul cu 5%.

Industria de software și servicii a crescut constant în ultima vreme, atât în ceea ce privește veniturile, cât și ca număr de angajați, în ciuda impredictibilității fiscale și politice care domină peisajul local. Pentru ca acest sector să-și mențină același ritm de creștere, ANIS recomadă continuarea investițiilor și inițiativelor publice și private în domenii strategice precum educația și inovația, menite să susțină dezvoltarea pe termen mediu și lung a industriei de software și servicii pe plan local – Teodor Blidăruș, Președintele ANIS

Pe de altă parte, ANIS estimează că exporturile vor atinge un procent de 78% din piața de IT în acest an, în creștere față de ultimii doi ani, când s-au înregistrat 72% (2018) și 65% (2017). Serviciile de IT care merg către piețele din străinătate reprezintă 19% din totalul de exporturi ale României în 2019, în creștere față de 2018 (17%) și 2017 (15%).

Această tendință vine pe fondul unei piețe interne subdimensionate, cauzată de gradul mic de digitalizare al administrației, respectiv a adoptării tehnologiei pe scară foarte mică în companiile românești, comparativ cu media UE. Spre exemplu, conform datelor Eurostat, doar 43% dintre companiile din România au website, lucru care ne situează pe ultimul loc în UE, unde media este de 77%. Tot spre coada clasamentului, pe penultimul loc, ne aflăm și în ceea ce ține de folosirea serviciilor cloud, doar 10% dintre companiile din România utilizând aceste servicii, media în UE fiind de 26%. Mai mult, doar 17% dintre companii au implementate soluții ERP, iar la nivel UE media este de 34%.

Competitivitatea pe plan extern, principala provocare a companiilor medii

Numărul de angajați din industria IT reprezintă, de asemenea, un indice care crește constant, cu o medie de 10%/an, deși numărul de specialiști continuă să fie mult sub nevoile companiilor. Conform prognozelor ANIS, în Nord-Vestul țării va fi resimțită o nevoie mai acută de specialiști, în contextul în care zona respectivă continuă să fie atractivă pentru companiile mari.

În ceea ce privește productivitatea per angajat, aceasta se menține relativ constantă în ultimii ani, în ușoară creștere. O scădere vizibilă a acestui indicator a avut loc în perioada ianuarie 2018, cauzată de mutarea contribuțiilor către angajat, în măsura în care companiile au absorbit acest cost suplimentar.

Investițiile în domeniu, un alt indicator de referință pentru bunăstarea pieței, cunosc o creștere medie de circa 20 de milioane de euro pe an. Totuși, climatul de instabilitate politică generat de mutarea contribuțiilor a afectat și acest segment, determinând o scădere a investițiilor de 10 milioane de euro în 2018. Totuși, conform estimărilor ANIS, acest indicator poate cunoaște o creștere constantă, în condițiile păstrării statusului legislativ actual.   

photo: jasonkellyphoto.coUrmărește-ne și pe Google NEWS