Primul liceu hibrid internațional din România încheie toamna aceasta primul an școlar cu 37 de elevi înscriși. Fondatorii estimează 150 de elevi în noul an școlar

Spark Hybrid High School, primul liceu hibrid internațional din România, unde elevii aleg ce materii vor să studieze, având posibilitatea unui program flexibil, anunță că va încheia primul an școlar de la înființare cu 37 de elevi înscriși, proveniți din mai multe țări. Pentru anul următor, fondatorii estimează că se vor înscrie 150 de elevi în cadrul prgramelor full-time și part-time. Taxele școlare încep de la 5900 euro pe an pentru programul full-time, respectiv 1300 euro/materie pe an pentru varianta part-time.

Liceul Spark a fost fondat anul trecut de Ruxandra Mercea, care are peste 10 ani de experienţă în conducerea unei şcoli internaţionale, fiind în prezent și Director Executiv în cadrul Transylvania College. 

Unul dintre principalele motive pentru care elevii aleg liceul Spark este posibilitatea de a studia în ritmul propriu, într-un mediu de învățare hibrid, construit dintr-o combinație de cursuri online și experiențe live. În prezent, la Spark predau 21 de profesori, iar celor din România li s-au alăturat și cadre didactice din țări precum Spania, Anglia, India sau Egipt. Programa este dezvoltată constant, iar cursurilor academice li se adaugă și cursuri de dezvoltare personală, precum leadership, wellbeing sau global awareness – Ruxandra Mercea, fondatoare Spark Hybrid High School

Ruxandra Mercea – Fondatoare Spark Hybrid High School

Primul an școlar în cadrul Spark Hybrid High School se încheie toamna aceasta cu 37 de elevi înscriși, proveniți din diverse colțuri ale lumii. Pe lângă liceeni din România, la Spark s-au înscris și elevi din țări precum Ucraina, S.U.A, Grecia, Slovenia sau Columbia, menționează reprezentanții școlii. Mai mult de jumătate dintre aceștia urmează cursurile concepute după modelul Cambridge International Examinations (CIE), în timp ce restul s-au transferat de la alte licee sau au ales să aprofundeze materii suplimentare, ce nu sunt disponibile în alte școli, prin programe part-time, care îi ajută să își dezvolte abilitățile pe care și le doresc. 

Cursurile de business și leadership, printre cele mai solicitate

Spark a debutat în 2021 cu o programă formată din 21 de cursuri din curriculum Cambridge, constant dezvoltată atât cu noi cursuri academice, cât și de dezvoltare personală. Cursurile Cambridge cuprind 180 de ore de studiu, iar cele de dezvoltare personală au o durată mai scurtă: între 8-40 ore de studiu. Potrivit reprezentanțiilor Spark, la finalul acestui an, oferta de cursuri va fi dublă. 

În primul an, toți elevii au ales cel puțin  un subiect academic, iar cele mai căutate cursuri au fost cele de Matematică, Business, Leadership, Psihologie, Știinte Combinate, Engleză, Spaniolă sau Germană. De asemenea, începând cu toamna acestui an, elevii vor putea selecta individual și cursuri de dezvoltare personală, precum wellbeing sau cunoștinte globale. 

La Spark, stabilirea temelor, urmărirea progresului, partajarea resurselor și implicarea părinților este extrem de facilă. Cursurile pot fi accesate de oriunde, oricând, iar urmărirea progresului este simplă, deoarece notele și feedback-ul sunt stocate automat în platformă, iar elevii pot vedea unde se descurcă bine și unde trebuie să își îmbunătățească cunoștințele.

Hub-uri fizice pentru întâlniri între elevi și mentori

Potrivit reprezentanților liceului, perioada de înscriere în Spark este deschisă pe tot parcursul anului. Elevii pot să se transfere de la alt liceu sau pot să își aleagă o materie suplimentară, care nu este disponibilă la liceul lor actual. Astfel, aceștia estimează că numărul elevilor înscriși va crește semnificativ, 150 de elevi fiind așteptați să înceapă toamna aceasta un nou an școlar în cadrul Spark în sistem full-time și part-time. Procesul de admitere a noilor elevi se desfășoară în etape, în prima fiind necesară trimiterea unei solicitări la https://spark.school/admissions

Tot în acest an, Spark își propune să deschidă și primele 3 hub-uri locale în București, Sibiu și Oradea, precum și unul în Londra. În cadrul acestora, elevii vor avea oportunitatea de a se întâlni fizic și de a colabora împreună la planificarea și implementarea unor proiecte personale cu impact pentru comunitate. Sub ghidarea unor mentori, în cadrul acestor întâlniri elevii vor putea lucra la realizarea portofoliului pentru admiterea la universitate, clarificându-și astfel viitoarele cariere.