Te-ai obișnuit să lucrezi de acasă? Nu vrei să revii la birou? S-ar putea să te coste pe termen lung

Munca de acasă are câteva avantaje clare: nu te mai trezești dis de dimineață pentru a ajunge la timp la birou, nu mai pierzi ore în trafic, nu-ți mai faci griji cu ce te îmbraci etc. Cu toate că starea de urgență care a provocat această schimbare forțată a fost ridicată, multe companii spun că vor continua acest mod de lucru, cel puțin pentru o parte din angajați.

Organizații mari precum Facebook, Google, chiar și firme din România le-au transmis angajaților că pot continua să lucreze de acasă și de acum încolo. ING, spre exemplu, vrea ca doar 60% din forța de muncă să vină zilnic la birou, restul să lucreze remote. Și Bitdefender, care are 1.400 de angajați, spune că va merge pe un model hibrid – muncă de acasă și de la birou.

Un model hibrid, cum îl numește Bitdefender, reprezintă, în primul rând, costuri mai mici pentru angajator. După ce au investit sume impresionante pe sedii cât mai prietenoase, frumos colorate, cu săli de jocuri și camere de relaxare, crezând că aceasta este calea spre fericirea angajatului, companiile s-au lovit acum de adevărul crunt: flexibilitatea este cheia spre inima angajatului.

Firmele au putut experimenta în această perioadă munca de acasă pentru o mare parte din angajați, fără probleme majore în livrarea proiectelor. Așadar, o decizie de reducere a cheltuielior fixe cu spațiile de birouri nu va suprinde pe nimeni. Este clar că, dacă vor continua cu modelul hibrid amintit mai sus, nu vor mai avea nevoie de la fel de mult spațiu fizic ca înainte.

CITEȘTE ȘI Americanii pot cere despăgubiri din partea Facebook pentru violarea dreptului la viață privată

Dar, nu doar din chiriile pentru birouri vor face economii companiile, ci și din salarii. O parte dintre angajații care aleg să lucreze de acasă vor fi tentați să se mute în afara marilor centre de business. Pare o mutare logică: dacă tot poți lucra de oriunde, de ce să rămâi în orașe aglomerate, poluate, care mai au și un cost de trai ridicat? De ce nu te-ai muta acasă la părinți, în Zărnești? Ai muntele aproape, aer curat, nu plătești chirie (sau dacă plătești, suma va fi considerabil mai mică decât ce plăteai în București), copiii tăi nu mai cresc în agitația și stresul din capitală.

Nu zic că unii angajatori se bucură să audă că tu și colegii tăi vreți să vă mutați din București, dar să zicem că nici rău nu le pare. Mai ales pentru că ar putea, după ce va trece suficient de mult timp și lucrurile se vor așeza pe un făgaș normal, să vă plătească mai puțin.

Cât de sigură este noua opțiune Facebook Messenger Rooms

Evident, nu va putea (angajatorul) să-ți scadă salariul fără acordul tău, dar clar nu vei mai prinde vreo promovare. Așa cum probabil știi, pentru promovări nu sunt suficiente doar rezultatele și competențele ce țin de jobul tău, obiectivitate adică, ci și cum ești privit de managerul / șeful tău.

Aici intră în discuție subiectivitatea. Faptul că nu mai ai o relație directă, face 2 face, cu superiorii tăi, pentru că ei, probabil, sunt la birou, iar tu lucrezi de acasă, va fi extrem de dificil să te mai ia în considerare pentru vreo promovare sau mărire de salariu. În schimb, colegii tăi care au ales să lucreze de la birou sunt zilnic în contact cu managerii, ies la o țigară în pauză, la bere după muncă.

Vei spune “dar, stai, că și managerii vor lucra de acasă”. Managerii care contează – the decision makers – nu vor lucra de acasă. Cel puțin nu pentru mult timp. Un CEO își va ține aproape oamenii în care are încredere – fizic. Sunt studii care spun că încrederea în cadrul echipelor care lucrează remote este greu de creat și de menținut.

Oricât de inteligente sunt soluțiile digitale de work-from-home, niciuna nu poate înlocui o discuție face2face în care poți observa limbajul trupului celui cu care vorbești. Dacă oftează, își dă ochii peste cap când nu-i convine ceva sau cum își încrucișează mâinile la piept, semnalând neîncredere.

În concluzie, poate ar trebui să te gândești și tu la un model de muncă hibrid: să negociezi cu angajatorul să poți lucra de acasă 1-2 zile pe săptămână. Baftă!

photo: by Peggy & Marco Lachmann-Anke, Pixabay

Joaca de-a spionii digitali s-a terminat pentru Serviciul de Informații German



Urmărește-ne și pe Google NEWS