Magazinul online Libris.ro a vândut 10 milioane de cărți în cei 10 ani de la lansare

În 10 ani de la înființare, librăria online Libris.ro a expediat 2.3 milioane de comenzi către 1.2 milioane de români din întreaga lume. Pentru acest an, Libris.ro își propune o creștere de 30% și depășirea pragului de 50 milioane de lei.

Libris.ro a pornit în 2009, în perioada de criză, cu o echipă de 3 oameni și expediind comenzile din stocul librăriei Șt. O. Iosif din Brașov. 10 ani și aproape 10 milioane de cărți mai târziu, Libris.ro are o echipă de 100 oameni și este cel mai mare retailer de carte din România, cu 8000-10.000 de cărți expediate zilnic către cititori din țară și din străinătate. 

Librăria din Brașov rămâne “vatra” Libris. Noi am pornit în plină criză și am crezut cu tărie că, în ciuda reducerii consumului de carte, vor exista în continuare oameni care citesc și pentru care lectura este o nevoie aproape de bază, la care nu vor renunța. Dar am intuit și că timpul devine tot mai puțin, astfel că oamenii vor prefera să comande cărțile și se vor muta pe online, tocmai de aceea și pe viitor activitatea noastră se va concentra aici – Laura Țeposu, co-Fondator și Director de Dezvoltare Libris.ro

În primul an, online-ul a avut o pondere de circa 10% din cifra de afaceri a Libris, pe atunci de aproape 5 milioane de lei.  După primii ani, ponderea s-a inversat, iar Libris.ro generează astăzi 95% din vânzări. Pentru acest an, divizia online a companiei estimează vânzări de peste 50 milioane de lei, după ce în 2018 a înregistrat o cifră de afaceri de 40 milioane de lei, cu o creștere de 28% față de anul anterior.

Află și câți români și-au făcut analizele la Synevo anul trecut!


București în topul comenzilor

În cei 10 ani de activitate în retailul online de carte, Libris.ro a expediat peste 2.3 milioane de comenzi, către 1.25 milioane de clienți unici din țară, dar și din destinații îndepărtate precum Haiti, Hong Kong, Ethiopia, Oman sau Nepal. Cele mai multe comenzi au fost expediate către București (peste 720.000), în top 5 urmând orașele Brașov (180.000), Cluj Napoca (130.000), Timișoara (103.000) și Iași (87.000).

Cea mai mare investiție realizată de Libris.ro în cei 10 ani de activitate este reprezentată de depozitul din Brașov, care găzduiește 2 milioane de volume de cărți, pentru cele 40.000 titluri în limba română de pe site. Valoarea totală a investiției s-a ridicat la 4 milioane de euro, iar noul depozit permite procesarea rapidă a unui număr triplu de comenzi față de cel vechi, până la 10-12.000 zilnic.

Primul client este din Suceava

Primul client care a plasat o comandă pe Libris.ro este din Suceava și este încă un client activ al librăriei online, cu comenzi plasate recent. La prima comandă a comandat Principiile Și Managementul Achizițiilor (Peter Bailey, David Farmer) și Abc-ul Relaxării.

Astăzi, cei mai mulți cumpărători pe Libris.ro (60%) au vârsta cuprinsă între 22 și 45 de ani, ceea ce explică și orientarea comenzilor spre dispozitivele mobile. Traficul înregistrat în 2018 pe mobile a depășit 60% (în timp ce traficul de pe desktop a fost de 36%).

Categoriile cele mai căutate au rămas aceleași de-a lungul timpului, respectiv Beletristică, Dezvoltare Personală și Cărți pentru copii. Din 2014, Libris.ro a introdus pe site și produse din segmentul jocurilor educative, care încurajează dezvoltarea și educația prin joc.