Marius Băisan, CTO Softbinator Technologies: Centralizarea și accesul la datele din sistemul public de sănătate sunt vitale pentru găsirea unor soluții la pandemii precum coronavirus

Centralizarea datelor din sistemul public de sănătate, pe care le pot accesa și companiile de cercetare, fie ele și private, este vitală pentru a găsi soluții la pandemii precum coronavirus. Inteligența Artificială poate ajuta medicii să diagnosticheze mai rapid pacienții infectați cu COVID-19. Comunicarea între sistemul public de sănătate din România și mediul privat, mai degrabă lipsa ei, ne afectează pe mai multe planuri.

Sunt cuvintele lui Marius Băisan, Chief Technology Officer la Softbinator Technologies, o companie românească specializată în tehnologii de ultimă generație.

Panica generată de rapiditatea răspândirii acestui virus, care se transmite foarte ușor de la om la om, a atras mai mulți giganți tech, care și-au mobilizat capacitatea intelectuală și tehnologică în a ajuta la tratarea, dar și diagnosticarea acestui virus. Fiind un virus nou, care se aseamănă foarte mult cu pneumonia virală și în lipsa unui protocol de diagnosticare dedicat, COVID-19 este destul de greu de depistat.

Am stat de vorbă cu Marius despre rolul tehnologiei în identificarea rapidă a pacienților infectați cu COVID-19, virus care, până la ora redactării acestui material, a fost depistat la 79 de români.

Anterior Softbinator Technologies, companie pe care a fondat-o alături de foști colegi, Marius a fost Vice President of Technology la Cornerstone Technologies, unde a contribuit la lansarea mai multor produse în domeniul e-health: Quick Board, software și placă de antrenament și monitorizare recuperare fizică folosită de echipe din NFL și NBA sau CareersInWhite.com, platformă folosită de clinici și spitale din SUA pentru a recruta personal medical.

Marius a fondat și a contribuit la lansarea mai multor startup-uri și investește foarte mult timp în cercetare în domeniul biotehnologiei.

Citim în ultima vreme despre cum tehnologia, în special Inteligența Artificială, ajută doctorii să diagnosticheze pacienții cu coronavirus. Cum anume se întâmplă asta?

COVID-19 sau coronavirus este un virus de tip ARN, un virus care are un singur fir cu secvențe de nucleotide, acest virus pătrunde în celulă și reușește să facă celula să creeze proteine virale. Spre deosebire de virusurile de tip ADN care intră direct în nucleul celulei și îi modifică genomul, virusurile de tip ARN își injectează “codul” în citoplasmă, obligând celula să sintetizeze acele proteine virale. Totodată ARN-ul este mult mai instabil decât ADN-ul, deci poate suferi mutații mult mai ușor, de aceea aceste virusuri sunt mult mai virulente.

După ce a fost decodat genomul virusului, procesul de diagnosticare s-a scurtat la 24-48 de ore. Este un proces de analiză în laborator a probelor recoltate de la pacienți, denumit RT-PCR, pe care răspândirea rapidă a virusului îl îngreunează și a cărui acuratețe este de 71%.

Prin urmare, aveam nevoie de un sistem care sa îi ajute pe doctori să-i diagnosticheze mai rapid pe pacienți cu ajutorul CT-ului (computerului tomograf), care oferă avantajul diagnosticării rapide, dar care este mai greoaie, deoarece se poate face foarte ușor confuzie cu pneumonia virală, de care știam deja.

Unui doctor îi poate lua câteva minute bune până să diagnosticheze corect un pacient cu coronavirus și rata de eroare este destul de mare dintr-un scan CT. Companiile tech au văzut ocazia perfectă de a arăta la ce este bună Inteligența Artificială (AI) în sistemul medical și tehnologia, în general.

Sistemul medical este unul destul de greu de penetrat de tehnologiile noi, dar mai multe companii de genul Alibaba, NVIDIA, Microsoft s-au mobilizat pentru a ajuta medicii în lupta cu virusul. Unul din procesele de diagnosticare care folosește AI se bazează pe procesarea rapidă de imagini și descoperirea structurilor specifice COVID-19 în aceste imagini cu ajutorul tehnologiei deep learning. Sistemul a fost “învățat” să găsească acele particularități și să semnaleze imaginile CT care ar putea indica un pacient infectat.

Alibaba a reușit performanța de a detecta cu 96% acuratețe și în doar 20 de secunde pacienți infectați cu COVID-19. Această diagnosticare se realizează foarte timpuriu, oferind medicilor posibilitatea de a izola pacientul.

în China, o altă metodă în care tehnologia este folosită în diagnosticare o are compania chineză Baidu, care folosește computer vision și senzori cu infraroșu pentru a detecta temperatura populației. Tehnologia permite scanarea a aproximativ 200 de persoane pe minut și îi detectează pe cei care au o temperatură de peste 37.3 grade celsius, febra fiind un indicator de infecție cu COVID-19.

Cât de dificil ar fi și cât timp ar lua crearea unui software de detectare a coronavirus?

Este destul de dificil să creezi un sistem de genul acesta, deoarece ai nevoie de o coordonare a specialiștilor din ambele părți, medicină și tehnologie. Companiile care au reușit să detecteze coronavirus cu ajutorul AI au adaptat sisteme deja existente la care au lucrat mai mulți ani. Spre exemplu cei de la NVIDIA aveau deja un sistem AI pentru a detecta cancerul la plămâni, tot bazat pe procesare automată de imagini, pe care l-au adaptat pentru COVID-19. Este greu, dar nu imposibil.

Avem astfel capabilități în Romania? Poate Softbinator Technologies să dezvolte acest soft?

Capabilități avem, România este o țară cu un potențial tehnologic foarte mare, avem oameni capabili intelectual în a găsi soluții la probleme de genul asta, însă, din păcate, nouă ne lipsește altceva și anume digitalizarea sistemului de sănătate. Centralizarea datelor și oferirea lor către diferite companii, chiar și private, în scop de cercetare, sunt esențiale pentru a dezvolta noi soluții. Comunicarea aceasta între sistemul public și sistemul privat, mai degrabă lipsa ei, ne afectează pe mai multe planuri.

Noi, la Softbinator Technologies, colaborăm cu doctoranzi și profesori universitari în Sociologie, Statistică, Inteligență Artificială și Machine Learning de la Universitatea din București în proiectele pe care le dezvoltăm. Din păcate nu avem date și nici o posibilitate de subvenționare a unui proiect de acest gen, deoarece trebuie implicate mai multe entități, nu numai partea de tehnologie. Sigur, noi putem susține partea tehnologică, dar avem nevoie de ajutor pe partea medicală. Aceasta colaborare între diferite specialități este încă greoaie și este unul dintre lucrurile pe care încercăm să le schimbăm noi cu ajutorul Fundației Softbinator.

Cum ar putea fi convinși medicii și sistemul medical din România să adopte această tehnologie și alte inovații tech?

În prezent, digitalizarea sistemului medical românesc lasă de dorit, nu există un plan de centralizare a datelor sau o procedură prin care proiectele de cercetare ar putea avea acces la date.

Dar avem și câteva vești bune în această privință: la Timișoara, un startup care s-a născut la Innovation Labs, xVision, a reușit să implementeze tehnologia la Spitalul Clinic Județean de Urgență din oraș, ajutând medicii cu o analiză mai rapidă și ușoară a radiografiilor, aceștia putând astfel să interpreteze până la 200 de radiografii pulmonare pe zi.

Algoritmii folosiți într-un software de AI din zona de health tech se bazează pe un volum uriaș de date colectate de la pacienți, multe dintre ele sensibile. Cum putem asigura integritatea etică a unui astfel de sistem?

Ați atins un punct foarte sensibil, etica este o zonă gri momentan, am putea dezbate multe ore pe această temă, de la faptul că multe din proiectele de research la nivel mondial sunt bazate pe date foarte particulare și care nu iau în considerare toate rasele umane, la faptul că datele nu sunt anonimizate sau nu sunt ținute într-un mod cât mai corect.

Tehnologia blockchain ar putea genera o schimbare semnificativă în direcția asta, pentru că poate permite păstrarea de informații, cu gestionarea accesului securizat la seturi de date anonimizate, acordând altfel pacientului un control mult mai mare asupra datelor personale. 



Urmărește-ne și pe Google NEWS